Betsy vine din America să moară în România

23 mai 2010 19:45   Actualitate
Ultima actualizare:

Rezervaţia de urşi de la Zărneşti se pregăteşte să primească oaspeţi de seamă. Săptămâna viitoare, un urs brun, care a trăit 30 de ani la un circ din Houston, va fi adus în sanctuarul de la Braşov ca să-şi petreacă bătrâneţea în libertate printre celelalte animale din specia lui.

Ursoaica Betsy va face cunoştinţă săptămâna viitoare cu fraţii ei, urşii bruni din România. Animalul va fi transferat în sanctuarul Libearty de la Zărneşti, după ce timp de 30 de ani i-a distrat pe copiii americanilor în arenă la circ.

"Cei de la Poliţia Animalelor s-au gândit să-i ofere libertatea măcar în ultimii ani din viaţă. În Europa, există zeci de rezervaţii pentru urşi, dar până la urmă a fost ales sanctuarul nostru. În America, nu aveau unde să o ducă, pentru că nu există rezervaţii decât pentru urşii Grizzly", ne-a spus Cristina Lapis, preşedintele Asociaţiei „Milioane de prieteni", cea care a înfiinţat Parcul de urşi „Libearty" de la Zărneşti.

Transferul ursoaicei de la Houston la Zărneşti se va face cu un avion până la Frankfurt, după care animalul va fi adus cu o maşină până la Braşov. O echipă a postului tv «Animal Planet» va veni la Braşov, la 29 mai, pentru a filma cum se acomodează ursoaica în România.

“Americanii au ales sanctuarul de la Zărneşti pentru ursoaica Betsy”,    Cristina Lapis

În rezervaţie trăiesc 50 de urşi

Rezervaţia din judeţul Braşov se întinde pe o suprafaţă de 69 de hectare de pădure. Spaţiul a fost amenajat astfel încât urşii să aibă parte de un mediu cât mai apropiat de habitatul natural. Animalele au bârloguri şi „piscine", iar mâncarea le este plasată în anumite locuri, astfel încât urşii să nu facă eforturi s-o caute.

În prezent, în rezervaţie trăiesc 50 de exemplare, 26 de exemplare au fost recuperate de la persoane private care le ţineau în condiţii greu de descris, iar alţi 24 au fost aduşi de la gărdinile zoologice din ţară care s-au închis.

Fiecare urs are la dispoziţie, pentru plimbare, suprafeţe vaste. Un sistem video le permite îngrijitorilor să-i supravegheze în permanenţă şi să le acorde urşilor îngrijiri medicale.

Mai multe