Bir pe pensiile nesimţite, dar scad pensiile veteranilor

11 mai 2010 21:05   Actualitate
Ultima actualizare:

Pensionarii „speciali", care au beneficiat până acum de surplus financiar din partea statului, cu excepţia militarilor şi poliţiştilor, vor suporta tăieri ale veniturilor cu mult mai mult de 15%, susţine un proiect de ordonanţă de urgenţă care aplică înţelegerile cu FMI, intrat ieri în posesia ziarului „Adevărul". Este cazul magistraţilor, aviatorilor civili, parlamentarilor, consilierilor Curţii de Conturi, diplomaţilor, funcţionarilor publici din Parlament şi personalului auxiliar din instanţe.

Astfel, pensiile speciale aflate acum în plată, calculate ca 75 - 85% din venitul câştigat în ultima lună de activitate, vor fi descompuse în două componente. Prima componentă o reprezintă suma pe care pensionarul „de lux" ar fi trebuit să o încaseze dacă i se calcula pensia normal, în funcţie de contribuţiile plătite de el la bugetul asigurărilor sociale. Această primă parte va fi diminuată cu 15%, la fel ca la toţi pensionarii. Din partea de pensie care va rămâne, adică cea pe care o primeau de la bugetul de stat fără să fi contribuit cu nimic pentru formarea acesteia, se scad impozitul pe venit şi asigurările de sănătate, după care se aplică o taxă de solidaritate de 90%.

De exemplu, un magistrat are o pensie de 10.000 de lei. Din aceşti bani, dacă n-ar fi existat legea specială, el ar fi primit o pensie de numai 2.000 de lei, corespunzător CAS-urilor virate de el la bugetul de asigurări. Pe această sumă se aplică reducerea de 15%, ceea ce înseamnă că rămâne cu 1.700 de lei. Pentru restul de pensie, de 8.000 de lei, care este subvenţie de la stat, pentru care fostul magistrat n-a plătit contribuţii, scăderea este mult mai mare.

Din aceşti 8.000 de lei, după plata impozitului şi a asigurărilor de sănătate, rămân 6.320 de lei. Pe această sumă, spune ordonanţa, se aplică impozit de 90%, reprezentând taxă de solidaritate. Asta înseamnă că din acest segment de pensie, fostul magistrat mai rămâne cu doar 632 de lei. Aşadar, din prima parte mai rămân 1.700 de lei, iar din a doua doar 632 de lei. Asta înseamnă că fostul magistrat va lua, de la 1 iunie, o pensie de numai 2.332 de lei, adică mai puţin de un sfert din 10.000 de lei, cât ia acum.

Citeşte în Adevărul detalii despre proiectul Guvernului!

Mai multe