Biroul Oval – prima „victimă” a noii administrații Donald Trump

23 ianuarie 2017 15:03   Actualitate
Ultima actualizare:

Era Donald Trump a debutat mai mult decât previzibil, iar cuvântul la modă în rândul noii administrații americane pare a fi acela al schimbării.

Așa că unul dintre primele obiective care au căzut pradă schimbărilor a fost celebrul Birou Oval, locul în care președintele în funcție lucrează din zori și până târziu în noapte.

Al 45-lea președinte american, Donald Trump, asemenea altor președinți americani în exercițiu, a adus foarte repede modificări configurației Biroului Oval. El a decis înlocuirea grabnică, încă din primele ore ale propriului mandat, a imenselor perdele roșu-maroniu, ce vegheau biroul pe vremea președinției lui Barack Obama, cu unele galben-auriu. De asemenea, la pachet a fost adus un alt covor, circular și tot auriu, ce a mai fost folosit pe durata mandatului lui George W. Bush, la sugestia soției acestuia, Laura.

Adio vechilor draperii, covoare și canapele. Auriul e la putere!

De asemenea, vechile canapele gri cu piele de căprioară au spus și ele adio Biroului Oval, fiind preferate altele, împodobite cu brocart. Adică cu țesătură de mătase de calitate superioară, înflorată și ornamentată cu fire de aur. Una peste alta, auriul a pus stăpânire pe Casa Albă din 20 ianuarie 2017 (de parcă nu era suficientă culoarea podoabei capilare a noului șef suprem!).

Pe de altă parte, un bust al celebrului luptător pentru drepturile civile ale minorității de culoare, Martin Luther King jr, asasinat în aprilie 1968 pentru ideile propagate, a fost evacuat din Biroul Oval și înlocuit cu unul înfățișându-l pe fostul premier britanic Winston Churchill. Doar biroul prezidențial a scăpat momentan schimbării, dar cine poate știi ce soartă îl așteaptă!

Presa nord-americană a încercat să afle argumentele ce au stat la bază primelor schimbări, dar s-a izbit de un munte de tăcere. A apărut totuși și varianta conform căreia auriul e una din culorile preferate ale noului președinte, care-i influențează pozitiv starea de spirit.

Casa Albă deține 132 de încăperi, așa că administrația Donald Trump va avea mult de furcă. Și asta chiar dacă nu poate schimba, conform cutumei, câteva încăperi clar precizate, cum ar fi Dormitorul Abraham Lincoln, aflat într-un colț de la etajul al doilea și decorat în stil victorian, așa numita Cameră Verde, de la etajul întâi al Casei Albe și utilizată pentru mici recepții, dar și pentru discuții private de maximă importanță cu diverși oaspeți ce trec pragul reședinței oficiale a Președinției, și Sala oficială de Mese, cea mai mare din dotarea Casei Albe, folosită în mod tradițional pentru găzduirea recepțiilor sau prânzurilor de lucru cu diverse delegații de rang înalt.

„Prima Familie”, peste ”Prima Doamnă” din acest an!

Ceea ce a devenit deja oficial e statutul Primei Doamne. Melanie Trump va stat mai mult la New York, în Turnul Trump, veghând la buna educație a mezinului familiei, Barron, în vârstă de zece ani. Se speculează că „acest exil” va dura cel puțin șase luni, iar cea care o va eclipsa pe Melanie va fi Ivana Trump, fiica cea mare a președintelui Trump, cooptată de mult în echipa prezidențială de consilieri, ca și soțul ei, ginerele lui Trump. Rolul „Primei Doamne” va fi aproape sigur, se speculează deja cu argumente forte de către presa nord-americană, înlocuit cu cel al „Primei Familii”.

Pe de altă parte, Congresul i-a pus la dispoziție noii administrații suma de 100.000 de dolari destinată schimbărilor prevăzute în interiorul Casei Albe. În vara anului 2015, la ora startului său în campania ce l-a adus în vârful actualei administrații politice americane, Donald Trump declara revistei „People” că dacă va câștiga nu intenționează să facă prea multe schimbări în interiorul Casei Albe. „Dacă aș fi ales, poate că aș atinge un pic locul, dar Casa Albă e un spațiu cu totul special, asupra căruia nu intenționez să-mi las prea mult amprenta”, declara acum aproape doi ani actualul președinte.

Cei din anturajul acestuia spun însă că Trump este un împătimit al decorațiunilor cu accente aurii atunci când vine vorba despre decorațiuni interioare, toate birourile și reședințele sale, atât cele din SUA, dar și din străinătate, purtând clar această amprentă. ”America first” continuă să fie sloganul actualului șef american. Atunci de ce n-ar fi prima și în cele ale kitsch-ului?   

Mai multe