Bizoni francezi, dăruiţi României

14 octombrie 2009 3:42   Actualitate
Ultima actualizare:

Transferul de bizoni, trei masculi şi trei femele, selecţionaţi pentru interesul lor genetic, 'este vital pentru a întări calitatea genetică de salvare a celui mai mare mamifer din Europa' şi 'pentru ca ei să contribuie la repopularea munţilor Carpaţi', a indicat, pentru AFP, Paul de Panouse, creator al parcului din Thoiry.

Bizonii, cu vârste de 16 luni la 3 ani, urmează să parcurgă peste 2.200 de kilometri înainte de a sosi joi în rezervaţia fondată de Mihai Pascu, la iniţiativa proiectului.

În timpul îmbarcării, şeful animalier al parcului din Thoiry a fost rănit la coapsă de un bizon mascul, care 'i-a dat o lovitură de coarne fără gravitate', a precizat responsabilul grădinii zoologice, celebră pentru al său 'safari african', înainte de a adăuga că animalele au plecat fără probleme 'cu un camion la sfârşitul dimineţii, aşa cum a fost prevăzut'.

Aceşti bizoni, care la vârsta adultă cântăresc aproape 800 de kilograme, vor servi de noi reproducători în vederea diversificării originilor genetice. Progeniturile lor vor fi puse în libertate în sălbăticie în Carpaţi.

Numai două regiuni din Europa, Carpaţii în România şi pădurea protejată Bialowieza , din Polonia şi Belarus, oferă la ora actuală condiţii ecologice favorabile reintroducerii de populaţii sălbatice de bizoni.

Marile ierbivore sălbatice au un impact pozitiv asupra pădurii şi diversităţii vegetale. 2Interesul acestui proiect este că se salvează o specie animală, se reabilitează un teritoriu", a spus De la Panouse.

Începând din 2006, bizoni din Europa dar şi cai Przewalski, o specie ocrotită de cal sălbatic originar din Mongolia, cervidee şi mistreţi trăiesc în stare sălbatică pe 700 de hectare în domeniul rezervaţiei Monts d'Azur, la Thorenc, în sud-estul Franţei, administrat de Grupul Thoiry.

Mulţumită unor diferite operaţiuni de reintroducere, există acum în lume 3.000 de bizoni din Europa, dintre care 2.000 trăiesc în sălbăticie.

Mai multe