Bolnavii paralizaţi de la mijloc în jos, vor putea merge din nou
Cercetătorii americani au reuşit să stimuleze funcţia locomotorie în cazul unor cobai paralizaţi intenţionat, pentru experimente. Metoda poate fi perfecţionată pentru ca în viitor să fie utilizată şi în cazul bolnavilor imobilizaţi în scaune cu rotile.
Şobolani paralizaţi au reînceput să alerge pe un covor rulant după ce au fost supuşi unor stimuli electrici combinaţi cu un antrenament regulat şi medicamente.
Experimentul, publicat de revista Nature Neuroscience, sugerează că şobolanii făcuţi paraplegici de o secţionare a fibrelor nervoase pot să reînceapă să meargă fără să încerce să restaureze fibrele secţionate sau să restabilească circuitul nervos care leagă măduva spinării de creier.
Aplicabil în cazul persoanelor care au suferit răni la coloană
Pr. Reggie Edgerton (Universitatea din California, Los Angeles), co-autor al studiului, a indicat că au existat cercetări similare, însă este pentru prima dată când se ajunge la astfel de rezultate avansate.
Cercetătorii au tăiat măduva spinării unor şobolani adulţi şi le-au aplicat impulsuri electrice epidurale (între vertebre şi membrana externă a sistemului nervos) deasupra tăieturii, la nivelul vertebrelor lombare sau sacrale. Ei le-au administrat, de asemenea, molecule care mimează efectele serotoninei, substanţă care acţionează la nivel neurologic.
Mişcarea covoarelor rulante pe care erau instalaţi, impulsurile şi moleculele absorbite au activat direct o reţea de neuroni şi au suscitat o mişcare de mers la şobolani.
După săptămâni de antrenament pe covor, aceştia au reînceput să meargă, inclusiv înapoi, lateral şi în ritm de alergare. Ei au fost însă incapabili să meargă din proprie iniţiativă.
Aceasta înseamnă că "măduva spinării este cvasi capabilă de procese cognitive", a explicat Grégoire Courtine, de la Universitatea din Zurich (Elveţia), co-autor al articolului.
"'Ea poate să înţeleagă că mediul exterior se schimbă şi să interpreteze această informaţie pentru a modifica modul de activare a muşchilor", a afirmat el.
Cercetătorii lucrează la un dispozitiv aplicabil oamenilor, care ar putea fi disponibil, speră ei, până în patru ani, a subliniat Pr. Courtine.