Britanicii şi-au votat bugetul beţi criţă

12 iulie 2010 9:04   Actualitate
Ultima actualizare:

Scene incredibile s-au petrecut în noaptea de marţi spre miercuri la Camera Comunelor de la Londra, în condiţiile în care dezbaterile asupra unor capitole din Legea bugetului s-au prelungit până la orele 3.00.

Discuţiile au durat mai mult de nouă ore, timp în care zeci de parlamentari, în special ai Partidului Conservator, aflat la putere, au mers pe terasa Camerei Comunelor pentru „a se reîmprospăta" împreună cu mulţi dintre consilierii lor.

După circa şase ore petrecute la bar, cei mai mulţi s-au întors în momentul votului, într-o dispoziţie „foarte veselă", în ciuda austerităţii bugetului pe care urmau să-l aprobe. Mai mulţi martori au declarat pentru „Daily Mail" şi „Daily Telegraph" că un număr „semnificativ" de parlamentari care au luat parte la un vot pe marginea Legii bugetului, erau fie în stare de ebritate fie, cel puţin, sub influenţa alcoolului.

"A fost dezgustător. Sala şi holurile parlamentului miroseau puternic a alcool şi transpiraţie. Votam unele capitole din cel mai drastic buget al ultimelor decenii, iar unii dintre parlamentari abia dacă ştiau unde sunt, nu mai vorbim dacă ştiau ce votează. Unii abia puteau sta în picioare", a declarat un parlamentar de sex feminin, citat de publicaţia amintită. "Un ministru al cabinetului nu reuşea să vorbească clar. În cea mai proastă stare erau conservatorii, dar şi unii dintre laburişti", scrie acelaşi ziar, citând un alt martor ocular.

O înregistrare oficială de pe website-ul Camerei Comunelor arată cum nivelul zgomotului din sala de dezbatere s-a ridicat după miezul nopţii, când mulţi parlamentari s-au întors de la bar. Deşi e considerat "neonorabil" pentru un parlamentar să acuze un alt parlamentar că e beat, preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, a observat "prea multă bună dispoziţie" în sală şi a avertizat că "au loc prea multe convorbiri private, ceea ce e foarte nepoliticos". Pe înregistrare se aude cum unul dintre parlamentarii laburişti, Angela Eagle, îl acuză pe conservatorul John Randall că "a avut o seară foarte lichidă".

"Prea beat" pentru a vota

Conservatorul Mark Reckless (39 de ani), citat de BBC, a recunoscut, ruşinat, că a fost „prea beat" pentru a mai vota, dar spune că nu-şi aminteşte ce a băut şi în ce cantitate.

Martori anonimi au declarat publicaţiei că era atât de ameţit de băutură încât a căzut pe podeaua barului şi a fost ajutat să se ridice. Apoi s-a chinuit să deschidă uşa, lovindu-se în mod repetat peste picior, în hohotele celor prezenţi, dintre care unii i-au sărit în ajutor.

El a fost urcat într-un taxi şi trimis acasă „Nu ştiu ce mi-a venit. A fost o zi lungă. Îmi este îngrozitor de ruşine", a declarat Reckless. Sheryll Murray, un alt parlamentar conservator, a fost, se pare, nepoliticoasă cu un oficial de la Parlament, după ce şi ea băuse prea mult.

Consum-record de alcool

În noaptea de marţi spre miercuri, barul de la Camera Comunelor a încasat suma-record de 5.000 de lire, parla-mentarii consumând „râuri" de vin, bere şi şampanie.

"A fost un exemplu a ceea ce se întâmplă când politicienii iau contact cu alcoolul subvenţionat", a declarat Mark Wallace, directorul Alianţei Contribuabililor. Legea bugetului prevede creşteri de taxe, îngheţări de salarii şi reduceri ale unor beneficii sociale.

Mai multe