Bugetarii primesc şi lovitura de graţie: executarea silită

21 mai 2010 14:19   Actualitate
Ultima actualizare:

Pentru că sute de mii de bugetari s-au îndatorat la bănci cu peste trei sferturi din veniturile lor familiale, reducerea salariilor cu 25% ar putea însemna pentru ei incapacitatea de plată.

Euforia creditelor cu buletinul, a celor pentru orice, a celor de vacanţă, de maşină sau de casă, nu a ţinut decât câţiva ani. În goana după clienţi, băncile comerciale au acceptat grade de îndatorare de până la 75% din veniturile clienţilor.

Reducerile salariilor cu 25% îi vor face pe bugetari să nu îşi mai poată plăti ratele, iar băncile se vor vedea nevoite să îi execute pe rău-platnici. Din acest cerc vicios, nimeni nu iese câştigător. Pe de o parte datornicii care, după ce îşi vor pierde salariul sau locul de muncă riscă să îşi piardă şi casa, iar pe de celalaltă parte băncile, care nu au nimic de câştigat dacă pierd un client şi câştigă o casă pe care nu mai obţine nici jumătate din preţ.

Datorii de aproape cinci miliarde de euro

Cei aproximativ 1,4 milioane de bugetari din România au datorii la bănci de 4,8 miliarde de euro, adică 20% din totalul împrumuturilor acordate de bănci persoanelor fizice. În medie, fiecare bugetar datorează unei bănci 3.500 de euro, aşa încât băncile au toate motivele să fie îngrijorate.

De-a lungul anilor, bugetarii au fost favorizaţi de bănci la contractarea creditelor, inclusiv cele ipotecare, pentru că statul, angajatorul lor, constituia o instituţie sigură. "Este cert că există un impact al reducerilor salariale asupra bugetarilor, însă depinde foarte mult de cum va decide fiecare instituţie să aplice aceste reduceri: prin tăieri unitare cu 25%, prin reducere de personal sau o combinaţie între cele două", a declarat, pentru "Adevărul", Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României.

Cel mai probabil, băncile vor încerca mai întâi restructurarea creditelor (reeşalonare, rescadenţare, refinanţare) înainte de a trece la executarea silită, este de părere şi analistul economic Ioana Vlad.

Ei sunt «spaima» datornicilor!

„Bună ziua, vă sun din partea Coface România". Aţi auzit acest mesaj? Înseamnă că aveţi datorii. Într-un call-center, vreo 30 de tineri vorbesc zilnic cu 150 de persoane, pe care încearcă să-i convingă să-şi plătească datoriile.

La Coface România s-au strâns de la începutul anului peste 23 de milioane de euro de la rău-platnici.

„Bună ziua, vă sun din partea Coface România". Aşa îşi începe un operator discursul, după care încearcă să afle de la client motivele pentru care nu şi-a achitat datoria.

Majoritatea îşi spun oful. După ce îi ascultă, operatorul introduce în calculator concluziile şi în funcţie de caz stabileşte o perioadă de graţie. Dacă nu mai au serviciu, firma face verificări.

Cei mai „fericiţi" sunt cei fără bunuri pe numele lor. Banca nu are ce să le ia, iar datoria trece la «pierderi». Rău este pentru cei care nu plătesc nici după ce sunt sunaţi: primesc o notificare, iar dacă nici atunci nu achită, sunt daţi în judecată.

Cea mai mare datorie recuperată de la o persoană a fost de 100.000 de euro.

Mai multe