Bun venit la hanul de cultură!
Hanul Gabroveni îşi deschide astăzi porţile, după cele mai scumpe lucrări de reabilitare efectuate la un monument istoric. Transformarea de la stadiul de ruină la cea de mall cultural a costat aproape 38 de milioane de lei.
Cărămizi vechi de sute de ani, lifturi de sticlă, tehnici de zidire uitate şi instalaţii de aerisire sau iluminat de ultimă generaţie. Aşa arată Hanul Gabroveni acum, după lucrări de reabilitare care au durat aproape trei ani. „ S-au folosit tehnici tradiţionale de contrucţie, îmbinate cu modalităţi de consolidare ultra-moderne. Municipalitatea a preluat imobilul în 1999 la stadiul de ruină”, a declarat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.Cum arată acum Hanul Gabroveni? Este un palat cultural care cuprinde două săli de spectacole, cu 200 de locuri şi respectiv 70 de locuri, o sală pentru repetiţii, patru săli de expozitie, birouri, o cafenea şi puncte de informare turistică. Hanul Gabroveni, monument istoric din clasa A, va fi deschis, astăzi şi mâine, pentru publicul larg între orele 10.00 şi 20.00.
Circulaţie restricţionată în centrul oraşului
În această seară Piaţa Constitiţiei va fi polul distracţiei de “Zilele Bucureştiului”. Aici, începând cu ora 20.00, va avea loc un concert al legendelor muzicii uşoare româneşti şi al artiştilor tineri, dar şi o proiecţie 3D pe Casa Poporului. Pentru ca evenimentele organizate de Municipalitate să poată avea loc, începând cu ora 16.00, se va restricţiona circulaţia rutieră pe Bd. Libertăţii, (tronsonul din faţa Palatului Parlamentului) şi pe Bd. Unirii (între Piaţa Constituţiei şi intersecţia cu Bd. Regina Maria), până duminică, ora 10.00. Liniile de noapte ale RATB vor circula în această noapte la capacitate sporită.
Au fost inaugurate artezienele colorate
Arteziene care luminează în zeci de culori, ale căror jeturi de apă cântă şi dansează. Nu este o minune, aşa arată începând de ieri seară, cele 22 de fântâni de la Unirii şi Piaţa Constituţiei după ce au fost reparate de societatea Apa Nova. Investiţia a fost inaugurată de primarul general al Capitalei Sorin Oprescu cu ocazia „Zilelor Bucureştiului”. Melodiile pe care le „interpretează” fântânile sunt teme de muzică clasică, pop, rock, jazz şi folclor românesc, orchestrate de compozitorul Adrian Enescu. Pentru a nu deranja locatarii blocurilor din zonă, muzica se va auzi din apă doar cu ocazia sărbătorilor. „Studiem posibilitatea ca fântânile să cânte sâmbăta şi duminica dar aşteptăm OK-ul Municipalităţii”, ne-a precizat Epsică Chiru, directorul Apa Nova.