Bursa şpăgilor: cât te costă să naşti într-un spital de stat din România?
O salariată care pompează bani grei în sistemul de sănătate plăteşte, pentru a naşte într-un unitate medicală de stat, între 2.000 - 3.000 de lei. Începând de la medicamente, mâncare şi şpagă, o femeie gravidă trebuie să ştie că în spital nimic nu e gratis
Gravidele spun că, într-un instituţie din Oltenia, trebuie să aibă în geantă nu mai putin de 2.000 de lei, dacă vor să fie îngrijite ca la carte. Am făcut traseul cheltuielilor într-un spital care supravieţuieşte din banii contribuabililor la fondul de sănătate împreună cu Lili Gomotârceanu, o olteancă în vârstă de 32 de ani, însărcinată în luna a opta, pe care am găsit-o într-o maternitate din Craiova.
Primii bani îi dăm portarului
Potrivit acesteia, primul taxator al spitalului este portarul, care nu refuză niciodată „o mică atenţie”, oricât de mică ar fi ea, şi care de regulă este de 5 lei. Astfel, paznicul îţi va permite să parchezi maşina în curtea unităţii, spaţiu destinat - teoretic - doar staţionării autovehiculelor, proprietatea cadrelor medicale, sau deplasării persoanelor în stare gravă, care au nevoie de tratament în regim de urgenţă.Liftiera, plătită cu 5 lei
Al doliea „încasator” este liftiera. Dacă angajata este cumsecade, spun bolnavii, nu se percepe vreo taxă, lucru care se întâmplă foarte rar. În cazul liftiera este croită să câştige bani de pe spatele oamenilor, preţul variază între 1 – 5 lei. Şi nici măcar nu ai beneficiat de vreun serviciu medical... O dată ajuns la medic, pentru consultaţie, trebuie să-ţi faci intrarea fie prin pile (însemnând o rudă sau cunoştinţă care lucrează în spital), fie cu un dar, reprezentând un buchet de flori, sau o pungă de cafea, o ciocolată etc. Abia acum urmează greul. Dacă este nevoie de internare, trebuie să te aprovizionezi cu toate cele trebuincioase, începând de la săpun, pijama, lenjerie, pastă şi periuţă de dinţi, pentru care trebuie să scoţi din buzunar până 150 de lei. Dacă vrei să reduci din cheltuieli, îţi poţi aduce echipamentul de acasă.
Între 5-10 lei , o injecţie
Din acest moment, costurile diferă în funcţie de secţia la care vei fi spitalizat şi de afecţiunile de care suferi. La Secţia de Obsetrică şi Ginecologie a Spitalului Judeţean din Craiova este nevoie de sume destul de mari. Aici îţi cumperi absolut tot, începând de la mâncare până la pansamente. Lili Gomotârceanu a stat o săptămână în spital. În fiecare zi a cheltuit nu mai puţin de 100 de lei. „Am luat din farmacii vitamine, ace, feşe, perfuzii, leucoplast şi diverse calmante, plus mâncare. În spital primeşti doar ciorbă simplă, apă lungă să-ţi ajungă. Mai merg la un local de autoservire şi comand câte-o porţie de piure cu chiftele sau ciorbă de perişoare, orez cu şniţel etc. Trebuie să ne hrănim bine, că suntem însărcinate şi avem nevoie de energie. În cinci zile am epuizat toată rezerva de bani, de 500 de lei”, mărturiseşte femeia. În ceea ce priveşte şpaga, situaţia nu e deloc uşoară. Pentru o injecţie plăteşti între 5-10 lei, după cum informează bolnavii. Nu ai aceşti bani, suporţi consecinţele. „Dacă îţi creşte temperatura şi vine o asistentă să îţi facă injecţie, îţi înnegreşte tot fundul, în cazul în care nu îi răsplăteşti serviciile. Mie aşa mi s-a întâmplat. Am avut dureri groaznice, după câteva înţepături de-astea. M-am lecuit“, spune Patricia Tomiuc, de 22 de ani. Am calculat cât am cheltuit pentru şapte zile de internare şi am ajuns în jurul sumei de 1.000 lei. Fără operaţie.
1.500 lei pentru intervenţia la naştere
Lili Gomotârceanu încă nu a născut. S-a interesat însă dinainte cât trebuie să pună deoparte, pentru marele eveniment care va avea loc în spital. La maternitatea de la Spitalul nr. 1, şpaga diferă în funcţie de persoana care asistă la naştere, susţin bolnavii. Astfel, plata pentru un rezident variază între 700 şi 800 de lei. “Trebuie să nasc peste câteva zile şi am pregătit 1.000 de lei, ca să fiu sigură că o să se termine cu bine intervenţia. Nu am făcut rost de mai mult. De regulă, ar trebui să avem între 1.000-1.500 de lei, pentru doctor şi anestezist, în total”, ne–a spus Alina Sardu (33 de ani), o viitoare mămică ce se pregăteşte pentru cel mai important moment din viaţa ei.
Află mai multe despre bursa şpăgilor din spitale, pe adevarul.ro