Cartea cea mai mică din lume a intrat în Guinness Book. Nu poate fi citită cu ochiul liber!

13 martie 2013 16:21   Actualitate
Ultima actualizare:

Cele 22 de pagini ale acestui volum miniatural nu depăşesc lăţimea de 0,75 milimetri. Precedentul record era deţinut de o carte miniaturală rusească, ale cărei pagini nu depăşeau lăţimea de 0,90 de milimetri.

"Caracterele minuscule şi ilustraţiile florale sunt perfect imprimate şi pot fi văzute cu ajutorul unei lupe", a precizat editura Toppan Printing într-un comunicat.

"Literele din acest volum combină cele două silabare japoneze (hiragana şi katakana), ideograme (kanji) şi alfabetul", precizează editura niponă care a utilizat la acest proiect tehnologii de vârf folosite la tipărirea unor publicaţii financiare.

Toppan Printing, care a început să fabrice "micro-cărţi" în 1964, deţinuse deja titlul de campion mondial în această specialitate în anul 2000, cu o carte ale cărei pagini aveau lăţimea de 0,95 milimetri.

Noul volum a fost pus în vânzare la Muzeul tipografiilor, administrat de Toppan Printing, şi poate fi achiziţionat contra sumei de 29.400 yeni (235 euro), alături de o lupă şi de o versiune mărită a cărţii.

Mai multe