Cât ne costă căldura în această iarnă?

29 octombrie 2009 6:35   Actualitate
Ultima actualizare:

Preţul gigacaloriei a rămas la nivelul lui 2008. Mii de români au deja datorii la întreţinere, iar facturile următoare i-ar putea lăsa în frig. Cel mai puţin vor plăti pentru căldură bucureştenii - 200 de lei pentru un apartament cu două camere. La polul opus sunt cei din Târgu-Mureş, care dau şi 1.000 de lei pe lună.

Numărul familiilor care s-au debranşat de la sistemul centralizat de căldură a scăzut comparativ cu anii trecuţi, când devenise un fenomen. Totuşi, debranşările necontrolate au dus la situaţii extreme. Astfel, în Târgu-Mureş, 76 de apartamente dintre cele 26.000 racordate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice vor plăti facturi uriaşe, cei în cauză fiind nevoiţi să suporte costurile pierderilor înregistrate pe reţea.

În Braşov, peste 1.700 de locatari s-au debranşat de la reţeaua de termoficare din cauza costului ridicat al gigacaloriei. De altfel, peste 20.000 de apartamente dintre cele 23.000 racordate la sistemul centralizat au rămas fără apă caldă toată vara din cauza datoriilor acumulate de asociaţiile de proprietari către CET.

Debranşaţi în mijlocul iernii

Şi constănţenii au deja căldură în apartamente, preţul gigacaloriei fiind de 119 lei, ca şi în iarna trecută. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care anul acesta s-au depus doar 55 de cereri de debranşare.

În Botoşani, doar 10% din locatari mai sunt branşaţi la sistemul centralizat. Pentru a salva Termica de la faliment, consilierii locali au interzis anul acesta debranşările. „Statul îşi protejează astfel investiţiile. Suntem în plină campanie de modernizare şi nu ne permitem să rămânem fără clienţi“, a explicat Nelu Diaconu, directorul Termica Botoşani.

Gălăţenii se întorc la sistemul centralizat

Din cauza datoriilor, societatea Colterm Timişoara este în pragul falimentului. Totuşi, aproximativ 90% din locatari sunt încă branşaţi la sistemul centralizat de încălzire şi primesc deja căldură, deşi datoria faţă de furnizorul de gaz depăşeşte 50 de milioane de lei. Conducerea Colterm a cerut scumpirea gigacaloriei cu 15%.

SC Apaterm Galaţi a înregistrat, în primele zece luni ale acestui an, peste 300 de cereri de rebranşare, în timp ce 180 de familii au renunţat la sistemul centralizat de încălzire. Totuşi, gălăţenii riscă să rămână fără căldură şi fără apă caldă.

Ieftinire la preţul gigacaloriei

În Cluj-Napoca preţul gigacaloriei este cu 10% mai mic faţă de anul trecut, ajungând la 165 de lei. „Preconizăm că anul acesta vor scădea costurile încălzirii. Am schimbat furnizorul de gaze naturale şi am făcut investiţii“, a explicat Dorin Racoţi, purtătorul de cuvânt al Regiei Autonome de Termoficare Cluj. Astfel, încălzirea unei garsoniere va costa anul acesta 144 de lei, faţă de 160 de lei anul trecut.

Oraşe fără termoficare

- Locuitorii din Târgu-Jiu nu mai beneficiază de încălzire de la centralele de cartier, fiecare familie montându-şi surse proprii de încălzire. Ultima centrală a fost închisă în 2003.

- Slatina nu mai are reţea de termoficare de mai bine de 10 ani. Unii locuitori şi-au montat centrale termice de apartament, iar restul se încălzesc de la aragaz sau de la radiatoare electrice.

- La Tecuci, sistemul public de încălzire a fost desfiinţat în 2007. „Şcolile, spitalele, primăria şi alte instituţii au independenţă în acest moment, iar populaţia a apelat la surse alternative de încălzire“, a declarat Eduard Finkelstein, primarul din Tecuci.

Mai multe