Caută 13 oameni în zidul unei clădiri

18 august 2010 17:25   Actualitate
Ultima actualizare:

Scene horror în centrul Clujului. După un an de cercetări, o echipă de arheologi a spart zidul Palatului Copiilor, în căutarea cadavrelor a 13 partizani uciş şi îngropaţi în subsolul clădirii de Securitate, acum şase decenii.

Un perete gros de 50 de centimetri aflat la subsolul Palatului Copiilor din Cluj a fost spart de arheologii Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România (CICCR) care caută rămăşiţele umane a 13 partizani.

Căutările au început ieri dimineaţă, iar din primele rezultate reiese că şansele de a-i găsi pe eroi sunt mari. Mai mult, arheologii se aşteaptă să descopere şi alţi deţinuţi persecutaţi în fostul sediu al Securităţii clujene.

După prima zi de săpături, specialiştii au descoperit că în spatele zidului se află pământ afânat cu care se presupune că ar fi fost acoperite cadavrele.

Peste pământ s-a turnat ulterior beton. Arheologul Marius Oprea, coordonatorul CICCR , a declarat că, dacă înainte de începerea săpăturilor, şansele de a-i găsi pe eroi erau de 50%, acum acestea au crescut simţitor.

Elementul după care s-au ghidat arheologii este cel de tasare a pământului. „ Tasarea pământului s-ar fi putut realiza ca urmare a putrezirii cadavrelor. Cum se explică existenţa pământului acoperit cu beton din subsolul fostului sediu al Securităţii?", a spus Oprea. Săpăturile vor continua şi astăzi.

Mai multe