Cazul Mailat revine în instanţă

9 octombrie 2009 14:13   Actualitate
Ultima actualizare:

Sentinţa din cazul Mailat o fost explicată pe parcursul a 29 de pagini de către preşedintele completului de judecată din recurs, Antonio Cappiello. Documentul a fost făcut public ieri şi a stârnit deja curiozitatea presei care încearcă să înţeleagă „logica judiciară”.

Anchetă superficială, dar luată în calcul

Primul aspect care iese în evidenţă este severitatea pedepsei, închisoarea pe viaţă, bazată pe o anchetă pe care acelaşi judecător care a emis sentinţa o numeşte „superficială”. Magistratul a trimis dosarul procurorilor pentru a lămuri prezenţa şi rolul complicilor în moartea Giovannei Reggiani.

Tot Cappiello se plânge şi de colegii lui de la Secţia a III-a a Curţii cu Juri de la Roma, care în primul proces i-au recunoscul lui Mailat circumstanţe atenuante. Magistratul numeşte „incoerentă” motivaţia atenuantelor din sentinţa precedentă, în care se afirmă că „Mailat era beat iar victima s-a apărat cu demnitate”.

Procurorii trebuie să-i găsească pe complici

„Nu se înţelege motivul pentru care poate fi considerată circumstanţă atenuantă faptul că victima s-a apărat, când de fapt acest lucru a dus la uciderea ei”, explică judecătorul. „Nu era necesar ca Mailat să folosească acea inumană violenţă şi să o abuzeze sălbatic pe doamna Reggiani, aceste lucruri i-au cauzat moartea”, continuă Cappiello.

Odată cu depunerea motivaţiei sentinţei, judecătorul a ordonat procurorilor reluarea anchetei pentru elucidarea misterului care încă planează deaspura delictul de la Tor di Quinto. La dosar există cel puţin o declaraţie, cea a lui Nicolae Clopotar, în care se afirmă că Mailat era însoţit de alte două persoane.

Mai multe