Ce poţi să faci dintr-un balcon? Iată 8 idei

21 august 2010 14:16   Actualitate
Ultima actualizare:

De cele mai multe ori, balconul e transformat într-un spaţiu de depozitare, ticsit cu lucruri de care nu mai ai nevoie, sau e folosit doar pentru uscarea rufelor. Nimic mai greşit, spun specialiştii în amenajări interioare, care te învaţă cum să-ţi transformi balconul într-un loc pe cât de util, pe atât de plăcut.

În primul rând, trebuie să scapi de lucrurile inutile şi să începi o curăţenie generală. Apoi, în funcţie de amplasarea acestuia, de suprafaţă şi de nevoile tale, îi poţi da o nouă utilitate.

1. Loc de luat masa sau terasă - bucătăria e prea mică pentru o masă generoasă, iar tu te enervezi de fiecare dată când covorul se murdăreşte în timpul mesei?

Pune masa pe balcon. Locul poate fi folosit şi pentru berile cu prietenii sau pentru ceaiul de după-amiază.

2. Amenajează o bucătărie - ideal ar fi ca balconul să comunice cu bucătăria, pentru ca toate aceste mutări să fie făcute cu uşurinţă.

Ai nevoie de un instalator priceput şi de câteva aprobări pentru a putea face transferul.

O bucătărie amenajată în balcon va fi mult mai bine aerisită, ferind celelalte camere de abur sau de miros de mâncare.

3. Fă-l parte componentă dintr-o cameră - aceasta e, probabil, cea mai utilizată variantă în cazul apartamentelor mici.

Balconul poate deveni o prelungire a apartamentului, în completarea camerei. Vei câştiga în plus câţiva metri, "mărind" suprafaţa camerei. Alege designul în ton cu încăperea  respectivă.

4. Balconul-bibliotecă. De ce să suprapui două rânduri de cărţi pe un raft mult prea mic din sufragerie când poţi folosi spaţiul din balcon?!

Expune cărţile pe rafturi, pe domenii sau în ordine alfabetică. Un covor primitor, o măsuţă de cafea şi un fotoliu te vor îmbia la citit.

5. Sală de fitness - dacă ai un balcon spaţios, îţi poţi pune o bicicletă medicinală, o bandă de alergat sau nişte greutăţi pe balcon.

Pune nişte jaluzele la ferestre dacă vrei intimitate.

6. Spaţiu pentru jocuri - ai primit cadou un panou de darts sau un joc de fotbal de masă şi nu ai unde să le pui?

Le poţi găsi locul pe balconul care devine, astfel, loc de joacă pentru întreaga familie.

Configurează un spaţiu de depozitare - un ansamblu de rafturi, sertare şi cutii de diferite dimensiuni, gândite în conformitate cu nevoile tale, pot "găzdui" toate acele lucruri pe care le depozitezi în mod normal în cămară, în debara sau pe dulapurile din casă.

Amenajează o zonă pentru conserve, legume şi fructe, aerisită, dar suficient protejată de soare şi îngheţ. O altă latură poate cuprinde haine, covoare şi încălţăminte de extrasezon.

Nu transforma balconul într-un morman de vechituri aşezate haotic. Organizează-l cu atenţie şi investeşte în accesorii de calitate.

8. Poate fi birou de lucru- ai un spaţiu pe care nu l-a revendicat niciun membru al familiei, până acum, aşa că îl poţi folosi fără probleme în scopuri profesionale.

Culorile reci «lungesc» un balcon prea mic

Dacă balconul are dimensiuni mici, există câteva trucuri pentru a-l face să pară mai mare. Alegerea potrivită a culorilor joacă un rol important în acest sens.

Dacă balconul este umbrit, optaţi pentru culori deschise şi calde. Pentru a-l face să pară mai lung, vopsiţi latura lungă într-o culoare rece, iar dacă doriţi să îl adânciţi, vopsiţi-o pe cea scurtă.

Nuanţele reci, precum albastrul sau verdele, au şi un puternic efect calmant.

Mai multe