Ce se întâmplă dacă te vaccinezi antigripal atunci când ești răcit

27 ianuarie 2020 11:49   Actualitate
Ultima actualizare:

Vaccinul antigripal este o metodă eficientă de a ne feri de gripă, în special de formele periculoase ale acesteia, pentru că ajuta organismul să dezvolte anticorpi, în aproximativ două saptamani după administrare. Dar ce se întâmplă dacă te vaccinezi atunci când ești răcit?

Gripa este o afecțiune gravă, care poate duce la spitalizare și, uneori, chiar la deces. Fiecare sezon de gripă este diferit, iar gripa poate afecta diferit persoanele.

Statisticile arată că în timpul sezoanelor de gripă din ultimii ani din SUA, între 80% și 90% din decesele legate de gripă au avut loc la persoanele cu vârste peste 65 de ani.

Vaccinul antigripal oferă cea mai bună protecție împotriva gripei sezoniere și reduce semnificativ răspândirea virusurilor gripale.

Cu cât se vaccinează mai multe persoane, cu atât sunt mai mici șansele ca gripa să se răspândească în comunitate. Vaccinare se poate face de la 6 luni în sus.

Decizia de a face sau nu vaccinul antigripal dacă ai deja o formă de răceală trebuie luată în funcție de simptomele pe care le ai.

Medicul american Aidtya Gaur spune că în unele cazuri nu sunt probleme de administrare a vaccinului, dacă pacientul are doar o mică răceală.

”De obicei, dacă pacientul are doar o mică răceală poate face vaccinul. Dacă boala este însă moderată sau severă, vaccinarea trebuie amânată până când persoana este vindecată. În cazul răcelii minore, vaccinul nu este contraindicat. Ba chiar este bine să fie administrat, pentru ca pacientul să nu piardă ocazia de a se imuniza la timp”, a spus medicul pentru Health.com.

Important este să nu ai febră! Dar, cel mai indicat este să mergi la medic, pentru ca acesta să te consulte și să decidă dacă răcela este sau nu severă și, astfel, dacă vaccinul antigripal va putea fi administrat.

”Uneori medicul poate întârzia administrarea vaccinului pentru ca simptomele răcelii și reacțiile provocate de vaccin să nu fie confundate”, mai spune doctorul american.

Ce reacții adverse are vaccinul antigripal?

Vaccinurile antigripale sunt printre cele mai sigure produse medicale. Sute de milioane de persoane au primit, în condiții de siguranță, vaccinuri împotriva gripei în ultimii 50 de ani și există cercetări ample ale căror rezultate susțin siguranța vaccinurilor antigripale.

Însa, ca orice alt produs farmaceutic, vaccinul antigripal poate provoca reacții adverse. Acestea sunt, în general, ușoare și dispar în cateva zile.

Reacții adverse ușoare

  • Ulcerație, roșeață sau umflături în zona în care a fost administrat vaccinul;
  • Durere de cap;
  • Febră;
  • Greață;
  • Dureri musculare;
  • Leșin – ocazional.

Reacții alergice severe

  • Dificultate în respirație;
  • Răgușeală sau respirație șuierătoare;
  • Umflarea zonei din jurul ochilor sau a buzelor;
  • Urticarie;
  • Paloare;
  • Slăbiciune;
  • Bătăi rapide ale inimii sau amețeli.

Anual, aproape un milion de români fac gripă, iar până la finele lui 2019, octombrie-decembrie, erau vaccinate 134.000 de persoane.

Citește și:

https://www.click.ro/utile/sanatate/cum-deosebesti-gripa-de-raceala-care-sunt-simptomele-de-gripa-si-cum-trebuie-sa

https://www.click.ro/utile/sanatate/8-lucruri-pe-care-nu-le-stiai-despre-raceala

https://www.click.ro/utile/sanatate/tine-la-distanta-gripa-si-raceala

https://www.click.ro/news/national/poarta-masti-de-frica-gripei

Mai multe