Ce se va întâmpla după 31 ianuarie când Marea Britanie iese din UE? Mai putem intra doar cu buletinul în Regatul Unit?
Ce se întâmplă cu românii după 31 ianuarie când Marea Britanie părăsește spațiul comunitar european? Vom mai putea intra doar cu buletinul în Regatul Unit? După această dată românii care muncesc în Anglia își vor mai putea desfășura activitatea? Conform acordurilor deja existente, timp de 11 luni, adică până la 31 decembrie, nu vor avea loc schimbări de drepturi, statut și liberă circulație.
La 31 ianuarie, intră în vigoare acordul de părăsire a spațiului comunitar european de către Marea Britanie. Acordul a fost negociat de Theresa May și parafat de Boris Johnson, care dorește un ”divorț” cât mai rapid de UE. 73 de europarlamentari britanici își încetează activitatea de la 31 ianuarie, Marea Britanie nu va mai fi invitată la discuțiile economice și politice ale celor 27 de state membre ale UE și 650.000 de pensionari britanici care locuiesc în țările europene vor aștepta cu sufletul la gură deciziile Johnson cu privire la majorările financiare în conformitate cu indicele de inflație din Marea Britanie. Regatul Unit este membru UE începând cu 1 ianuarie 1973. Iată răspunsurile la cele mai arzătoare întrebări legate de Brexit.
Muncesc cu contract de muncă într-un spital din Marea britanie de doi ani de zile, voi pierde locul de muncă după 31 ianuarie?
Nu. Conform concluziilor Negocierilor dintre Uniunea Europeană și Guvernul Marii Britanii cu privire la Acordul de Retragere, drepturile de rezidență pe teritoriul Marii Britanii nu vor fi afectate după 31 ianuarie. În cursul acestui an va trebui să aplicați pentru actele necesare obținerii dreptului de muncă pe teritoriul Marii Britanii. Dacă sunteți de peste 5 ani în Marea Britanie puteți aplica pentru rezidență permanentă pe teritoriul britanic.
Asigurările de sănătate vor funcționa în regim de reciprocitate?
Conform Acordului de Retragere din UE, Marea Britanie va respecta până la finele lui 2020 acordul de reciprocitate cu privire la asistența medicală de urgență.
Vom mai putea intra pe teritoriul Marii Britanii doar cu buletinul?
Conform protocoalelor semnate între cele două părți, cetățenii UE vor putea intra pe teritoriul Marii Britanii doar în baza unui act de identitate. Cetățenii britanici își vor schimba pașapoartele în decursului anului 2020, cu unele albastre, purtând însemnele Regatului Unit și ale Casei Regale. Regimul de liberă circulație și dreptul de muncă sunt capitole aparte de negociere între gurvernul britanic și UE.
Citește și:
Cum vom fi afectaţi de Brexit? În Marea Britanie trăiesc peste 400.000 de români
Cetățenii europeni care ajung în Marea Britanie după Brexit în căutarea unui loc de muncă vor mai putea sta aici până reușesc să se angajeze?
Da. Cetățenii europeni care își caută un loc de muncă în decursul acestui an nu vor fi afectați de Brexit. Vor putea sta pe teritoriul Marii Britanii (ca și până acum) timp de șase luni. După ce ați găsit un loc de muncă va trebui să completați formulare aferente angajării și să obțineți rezidența pe teritoriul Angliei.
Am muncit în Marea Britanie, cu contract de muncă, timp de aproape opt ani, și vreau să mă pensionez în 2023, voi beneficia de pensie și după Brexit?
Da. Oricine a muncit mai mult de cinci ani pe teritoriul unei țări care face/a făcut parte din blocul comunitar, beneficiază de drepturile financiare negociate în acordurile specifice UE. În plus, cine a muncit peste icnci ani pe teritoriul unei țări poate solicita dreptul de rezidență permanentă.
Care este termenul-limită pentru cetățenii UE pentru a aplica pentru un nou statut pe teritoriul Marii Britanii?
Conform Acordului negociat între UE și Marea Britanie, cetățenii UE care se află împreună cu familiile pe teritoriul Regatului Unit au la dispoziție cel puțin doi ani de la data de 31 ianuarie pentru a aplica pentru un nou statut pe teritoriul țării-gazdă. Până atunci, se bucură în continuare de drepturile de rezidență deja existente.
Voi beneficia de pensia care mi se cuvine și după ce revin pe teritoriul României?
Brexit nu va afecta regimul de plată și acordare a pensiilor existent în țara respectivă. Pentru persoanele care au contribuit și au muncit timp de minimum cinci ani în Marea Britanie, dosarul de pensionare va ține cont de această contribuție care va fi calculată în conformitate cu legislația din România.
Îmi vor mai fi recunoscute certificatele, diplomele și studiile pe piața muncii din Marea Britanie după Brexit?
Calificările profesionale ale individului și nivelul de studii vor fi recunoscute la angajare în funcție de legislația țării unde își desfășoară activitatea. În conformitate cu acordurile internaționale preexistente statutul de doctor, arhitect sau avocat (de exemplu) poate fi recunoscut pe baza studiilor după ce au fost respectate normele metodologice de recunoaștere a calificărilor specifice în țara unde individul urmează să își desfășoare activitatea.