Ce spune Moscova despre eurodeputata care are interzis în Rusia

27 septembrie 2014 6:50   Actualitate
Ultima actualizare:

Eurodeputata Rebecca Harms, căreia i s-a interzis joi intrarea pe teritoriul rus, a fost inclusă pe "lista neagră" a Moscovei vizând oficiali ai Uniunii Europene, ca măsură simetrică la sancţiunile statelor occidentale, a declarat ambasadorul rus la UE, Vladimir Cijov, citat de agenţia Interfax.

"Nu am sancţionat faptul că eurodeputata germană Rebecca Harms a prezentat autorităţilor ruse paşaportul său diplomatic, deşi a sosit la Moscova în calitate de persoană fizică. Dacă înainte de plecarea la Moscova, Harms s-ar fi adresat la ambasada rusă pentru a obţine viză în paşaportul său simplu, ar fi aflat că a fost inclusă pe o listă neagră şi nu poate intra pe teritoriul Federaţiei Ruse", a precizat Cikov.

Diplomatul rus а subliniat că această măsură este "o reacţie simetrică la sancţiunile adoptate de Uniunea Europeană împotriva unor deputaţi ruşi".

"Unii ne întreabă de ce această listă neagră nu a fost făcută publică. Vă răspund că Moscova a decis să practice anume această metodă. Dacă doamna Harms sau reprezentanţii ei s-ar fi adresat către colegii mei, ar fi primit sfatul de a se abţine de la această călătorie", a declarat Cijov.

Eurodeputata Rebecca Harms s-a deplasat joi spre Moscova, unde urma să asiste în calitate de observator la procesul unui ucrainean suspectat de spionaj.

Autorităţile ruse i-au interzis lui Harms să intre pe teritoriul rus, deşi eurodeputata a prezentat paşaport diplomatic. După ce a aşteptat trei ore pe aeroportul din Moscova, Harms a fost informată că Rusia a declarat-o "persona non grata".

"Această interdicţie care o vizează pe Rebecca Harms, copreşedintă a grupului Verzilor în Parlamentului European (PE), este "inacceptabilă", a apreciat Ministerul german de Externe.

Ambasada Germaniei la Moscova, de asemenea, şi-a exprimat protestul faţă de această masură.

Mai multe