„Cea mai uimitoare poveste de supravieţuire din istoria omenirii“, readusă la viaţă

25 ianuarie 2013 3:50   Actualitate
Ultima actualizare:

Potrivit CNN, în timpul expediţiei originale, Shackelton a reuşit să treacă Atlanticul pentru a ajunge la Polul Sud cu un echipaj format din 27 de oameni pe corabia sa, „Endeavour".

Cu toate acestea, după mai bine de o lună, temperaturile au scăzut dramatic, iar corabia a îngheţat şi în cele din urmă s-a scufundat. Astfel a început lunga misiune de supravieţuire, culminând cu ceea ce unii cred că a fost cea mai uimitoare expediţie din istoria omenirii.

După ce au abandonat nava şi au găsit pământ pe Insula Elefant, Shackleton a pornit cu doar cinci dintre oameni într-o misiune cu scopul de a găsi ajutoare. În faţa valurilor înalte de 20 de metri, au străbătut 1.482 de kilometri şi au reuşit să ajungă la insula Georgia de Sud unde au găsit ajutoare.

Au mai fost făcute încercări de a repeta misiunea de salvare, dar cea a lui Jarvis este deosebită, pentru că acesta va folosi inclusiv o corabie identică, provizii şi echipamente specifice secolului XX.

„Nimeni nu a reuşit să facă asta precum Shackleton", spune Jarvis, care crede că va fi cea mai provocatoare experienţă din viaţa sa. Singurele dotări moderne vor fi trusa de prim ajutor şi radioul. În afară de asta, echipajul se confruntă cu aceleaşi lipsuri ca şi predecesorii.

Jarvis şi echipajul său tocmai au părăsit Insula Elefant şi navighează pe apele Oceanului Antarctic într-o barcă de salvare de 6,85 metri lungime. Pe măsură ce se apropie centenarul lui Shackleton, expediţia este motivată în mare parte de faptul că echipajul vrea să îi onoreze moştenirea, chiar dacă asta înseamnă să îşi rişte viaţa.

„E vorba de mult noroc, dar şi de abilităţile echipajului şi de pregătirea bărcii", a explicat Jarvis într-un interviu, înainte de a pleca în Antarctica.

În cazul în care se întâmplă o nenorocire, există o ambarcaţiune modernă care îi urmăreşte, pregătită să îi salveze. Şi, spre deosebire de Shackelton şi de oamenii lui, acest echipaj nu a petrecut deja 500 de zile în Antarctica.

Scriitorul Huw Lewis-Jones crede că această repetare a istoriei este un mod excelent de a reînvia interesul faţă de perioada din secolul XX numită şi „Epoca Eroică a Explorării Antarcticii".

„Avem nevoie ca oamenii precum Tim Jarvis să facă lucruri care aduc la viaţă istoria", spune el. „Voinţa omului de a supravieţui este puternică şi a găsit exponentul perfect în Shackleton. Omul a fost o legendă", continuă scriitorul.

Jarvis mai vrea, prin demersul său, să atragă atenţia asupra schimbării climatice care afectează Antarctica. Mai presus de toate, totuşi, speră să onoreze spiritul lui Shackleton.

„Unul dintre mesajele esenţiale a fost importanţa muncii în echipă", a declarat Jarvis. „Trebuie să muncim toţi împreună în lumea de astăzi, pentru a depăşi problemele".

Mai multe