Cel mai mare organism viu de pe Pământ are un diametru de peste 5 kilometri

12 august 2010 1:45   Actualitate
Ultima actualizare:

Organismul se numeşte Armillaria Ostoyae, cunoscută popular sub numele de ciuperca de miere, şi a ajuns să aibă o reţea de filamente de aproximativ 5,6 kilometri.

Ciuperca a început de la un singur spor, prea mic pentru a fi observat fără un microscop, şi şi-a întins filamentele printr-o pădure timp de aproape 2400 de ani, ucigând copacii din calea sa. Acoperă acum circa 800 de hectare din pădurea Malheur situată în estul Statului Oregon.

Potrivit The Independent, ciuperca a a pătruns în Pământ la o adâncime de aproape un metru, având efecte dezastruase pentru copacii.

Ciuperca a fost descoperită de Catherine Parks, un om de ştiinţă de la Pacific Northwest Research Station din Oregon. Ea a delimitat o zonă cu copaci morţi şi a cules mostre de la 112 rădăcini. A identificat ciuperca printr-un teste ADN. Comparând culturile a descoperit că 61 dintre ele proveneau de la acelaşi organism, ceea ce înseamnă că această ciupercă a crescut mult mai mare decât orice alt organism.

Sursa citată susţine că o altă astfel de ciupercă a fost descoperită în anul 1992 în Statul Washington, acoperind circa 600 de hectare, în apropierea muntelui Adams.

Mai multe