Cimitirul-piramidă

10 iulie 2010 11:10   Actualitate
Ultima actualizare:

Cimitirul se află pe un deal şi este structurat în trei trepte. La bază, îşi dorm somnul de veci militarii de rând. „Cei mai mulţi căzuţi pe linia frontului care se afla, la sfârşitul anului 1916, în zona de graniţă dintre România şi Ucraina de acum, au fost soldaţii de rând. Din cei aproximativ 130 de ostaşi nemţi îngropaţi în cimitirul în trei trepte din Poienile de sub Munte, în jur de 90 au fost îngropaţi la bază", explică Adrian Mandric, istoricul care, în ultimii 15 ani, a efectuat cercetări ample legate de perioada primului Război Mondial şi de evenimentele care au avut loc, la acea vreme, în judeţul Maramureş.

Ofiţerii, în vârf

Cea de-a doua treaptă a cimitirului le-a fost rezervată subofiţerilor, iar chiar lângă capela construită de ostaşii care au supravieţuit războiului au fost îngropaţi cei şapte ofiţeri nemţi care au căzut pradă ruşilor la Poienile de sub Munte. „Nemţii au fost întotdeauna mai bine organizaţi, din punct de vedere militar, faţă de alte armate. Asta se vede şi în felul în care a fost amenajat cimitirul. Desigur, a contat mult şi faptul că cimitirul a fost creat pe un deal, zonă pretabilă pentru realizarea celor trei trepte, în funcţie de gradul militar", explică Mandic.

Pe plăcuţa memorială a capelei, stă scris, cu litere de-o şchioapă: „După lupte aprige, să vă odihniţi în pace! Recunoştinţă eternă!". Aflată într-o stare avansată de degradare, capela a fost, în urmă cu un an, renovată din bani ce proveneau din bugetul local. „Din câte ştiu, filiala din Maramureş a Forumului Democrat German din România trebuia să aibă grijă de acest cimitir. Ani la rând, nimeni nu a fost interesat de soarta acestuia. Nici a capelei. Şi era păcat. Este, în definitiv, ceva autentic şi de însemnătate istorică", explică primarul de Poieni, Ştefan Oncea. Pentru a opri degradarea capelei, acesta a decis, împreună cu membrii consiliului local, să investească în renovarea capelei. „Mai sunt multe de făcut. Ne confruntăm şi cu o lipsă a locurilor de veci în Poienile de sub Munte. Câţiva localnici şi-au îngropat deja morţii în cimitirul în trepte. Vrem să oprim acest lucru şi să păstrăm monumentul intact", adaugă Oncea.

Mai multe