Cinci trucuri ca să bei o bere bună
Amăruie, spumoasă, rece, blondă sau brună, berea a devenit pentru el un mod de viaţă. Jeff Evans este unul dintre cei mai cunoscuţi degustători de bere din Marea Britanie care a venit să-i înveţe pe români la ce să fie atenţi ca să fie siguri că au în faţă o bere de calitate.
Este în slujba berii de 30 de ani, de când a început să scrie primele articole despre această băutură. Jeff Evans a degustat până acum 2.000 de sortimente. Britanicul le explică românilor la ce trebuie să fie atenţi ca să recunoască o bere bună:
* Berea se savurează la o temperatură între 6 şi 13 grade Celsius;
* Băutura se toarnă într-un pahar cu diametrul superior mai îngust, pentru menţinerea spumei, care trebuie să fie de două degete, iar paharul nu se umple, pentru ca, atunci când e învârtit uşor, berii să i se poată identifica aroma. O spumă înaltă, cu bule mici, care se păstrează, e semnul unei beri de calitate;
* Culoarea deschisă a berii indică faptul că a fost folosit orz mai puţin prăjit, ceea ce îi dă un gust dulceag, în timp ce o băutură mai închisă la culoare e sigur mai amăruie;
* Pentru a simţi gustul, berea nu se înghite foarte repede, ci se lasă puţin în gură pentru ca papilele gustative să-şi facă treaba.
* Adevăratul gust al băuturii, rămâne în gură, după ce aceasta a fost înghiţită şi nu ca în cazul vinului care la degustare nu se bea niciodată.
Citeşte şi:
Britanicii cheltuiesc 45.000 € pentru a cumpăra bere prietenilor