Cine răspunde pentru tragedia aviatică din Ucraina? Victimele au ajuns bătaia de joc a rebelilor
Guvernul ucrainean i-a acuzat sâmbătă pe separatiştii proruşi, bănuiţi că ar fi doborât avionul malaysian, că acum încearcă să distrugă dovezile acestei crime internaţionale, cu ajutorul Rusiei. Şi Malaysia denunţă distrugerea dovezilor, considerând că acest lucru este un „act de trădare” faţă de cei 298 de morţi.
Echipele de intervenţie au ajuns sâmbătă în apropierea satului Grabov şi au început recuperarea cadavrelor, pentru a le duce la morga din Doneţk, a ajunţat AFP, citată de Mediafax. Administraţia de la Kiev acuză însă că insurgenţii proruşi încearcă să distrugă, „cu susţinerea Rusiei”, probe din ancheta privind doborârea avionului. “Teroriştii au transportat 38 de victime la morga din Doneţk, unde specialişti cu accent rus au anunţat că vor să efectueze autopsii. Teroriştii caută şi mijloace de transport de mare capacitate pentru a duce fragmentele fuselajului avionului în Rusia”, precizează Guvernul ucrainean.
Anchetatori internaţionali aşteaptă la Kiev
Se pare că în zonă e un adevărat haos. Surse locale, citate de Kyiv Post, afirmă că insurgenţii proruşi, unii în stare de ebrietate, trag focuri de armă în aer, sustrag obiecte ale pasagerilor decedaţi şi blochează accesul experţilor internaţionali. De altfel, şi Malaysia avertizează că dovezile esenţiale în cazul acestei tragedii au fost distruse de insurgenţi. “Integritatea locului prăbuşirii a fost compromisă. Există informaţii că indicii esenţiale au fost distruse. Orice interferenţă asupra locului catastrofei riscă să afecteze întreaga anchetă”, a declarat ministrul malaysian al Transporturilor, Liow Tiong Lai, care ieri a ajuns la Kiev, alături de o echipă formată din circa 60 de persoane. Alţi anchetatori şi observatori internaţionali aşteaptă la Kiev să li se permită accesul la locul prăbuşirii avionului.
Flash news
S-a făcut bilanţul final al victimelor. Compania Malaysia Airlines a anunţat naţionalităţile tuturor celor aflaţi în avion. Astfel, erau: 192 de olandezi, 44 de malaysieni, 27 de australieni, 12 indonezieni, 10 britanici, 4 germani, 4 belgieni, 3 filipinezi, un canadian şi un neo-zeelandez.
Studentul român, rugat de mamă să îşi amâne călătoria. Mama lui Andrei Anghel, studentul de 24 de ani de la Facultatea de Medicină din Cluj, de naţionalitate canadiano-română, a fost rugat de mama sa să-şi amâne zborul pentru a se recupera după o răceală. El însă îşi planificase din timp călătoria şi nu a renunţat la ea.
Rudele olandezilor din avionul doborât aşteaptă în Amsterdam să se poată deplasa la locul tragediei. Compania Malaysia Airlines spune că are un avion pregătit să decoleze spre Kiev, dar că operaţiunea este complexă din punct de vedere logistic.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, au căzut de acord că este necesară o anchetă internaţională, care să aibă rapid acces la locul prăbuşirii avionului. Investigaţia urmează să fie coordonată de Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI).
Ucraina acuză Rusia. Şeful Serviciului ucrainean de contraspionaj susţine că cetăţeni ruşi, ajutaţi de Moscova, au lansat racheta care a doborât avionul. SUA sugerează şi ea că implicaţi sunt separatiştii proruşi, afirmaţii considerante “aberante” de Rusia.
Rusia cere şi ea explicaţii Ucrainei în legătură cu sistemele de rachete pe care le-ar avea în zona în care s-a prăbuşit avionul, a declarat ministrul rus al Apărării, Anatoli Antonov, citat de AFP. El afirmă că armata ucreineană are 27 de sisteme de rachete Buk în zona Doneţk.
Click! spune
Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines s-a prăbuşit joi, 17 iulie, la 50 km de Doneţk, într-o zonă în care au loc confruntări între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi. Cursa zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur şi avea la bord 298 de persoane. Nu există supravieţuitori.