Codul muncii, doar un pas până la aplicare

23 martie 2011 17:51   Actualitate
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a dezbătut ieri sesizarea privind neconstituţionalitatea Codului Muncii, asumat în Parlament de către Guvern.

Decizia de respingere a fost luată cu majoritatea voturilor judecătorilor Curţii. Cei 112 parlamentari PNL şi PSD care au sesizat neconstituţionalitatea actului normativ, ce reglementează piaţa muncii, au criticat, în primul rând, procedura de vot, întrucât au fost prezenţi doar 216 din cei 470 de membri ai Camerelor reunite.

Mai mult, opoziţia a atras atenţia Curţii că "actuala guvernare a transformat procedura angajării răspunderii din excepţie în regulă". În acest moment, Codul Muncii urmează să ajungă pe masa preşedintelui Traian Băsescu. Dacă şeful statului îl promulgă, atunci el merge la publicare în Monitorul Oficial şi, după trei zile, intră în vigoare.

Iată noutăţile:

Preavizul, prelungit de la 15 la 20 de zile. Modificarea e importantă, pentru că salariatul are mai mult timp la dispoziţie pentru a-şi căuta un job.

Concediul fracţionat poate să fie de minimum 10 zile lucrătoare consecutive, în loc de 15 cum este acum.

Contractele pe perioadă determinată pot fi prelungite la 5 ani.

Creşte sporul pentru orele de noapte, de la 15 la 25%. Orice oră suplimentară e plătită cu 75% cel puţin şi prin contractul colectiv se poate duce până la 100%.

 Prelungirea perioadei de probă la 90 de zile pentru funcţiile de execuţie şi la 120 de zile pentru cele de conducere.

Amenda pentru munca la negru aplicată angajatorilor va creşte la 10.000 de lei pentru fiecare persoană identificată că lucrează fără forme legale. Şi angajatul plăteşte amendă între 500 şi 1.000 de lei.

Mai multe