"Comanditarul" suedez al furtului de la Auschwitz spune că e un "intermediar"

7 ianuarie 2010 22:25   Actualitate
Ultima actualizare:

Un ex-conducător nazist suedez suspectat că ar fi comanditat furtul inscripţiei germane "Arbeit macht frei" de la fostul lagăr de exterminare nazist de la Auschwitz-Birkenau a afirmat joi că el a fost doar un "intermediar" şi că a ajutat poliţia poloneză în ancheta ei, potrivit AFP.

"Rolul meu era să merg să caut panoul în Polonia. Eram un intermediar şi trebuia să mă ocup de vânzare", a declarat el tabloidului suedez Expressen, care îl prezintă fără să-l indentifice prin nume, ci doar prin calificativul generic "ex-liderul nazist".

Potrivit cotidianului polonez Fakt, misteriosul "ex-lider" ar fi Anders Hagstram, care a fondat în 1994 şi a condus timp de cinci ani Frontul naţional-socialist, o mişcare neonazistă suedeză pe care a părăsit-o în decembrie 1999. Un alt cotidian polonez, Gazeta Wyborcza, îl evocă sub numele de "Anders H".

După ce şi-a părăsit partidul, Hagstram, 33 ani, a declarat că s-a despărţit de nazism şi a intrat într-o asociaţie numită Exit, care ajută tineri să abandoneze mişcările de extremă-dreaptă, potrivit presei suedeze.

Parchetul polonez responsabil de anchetă anunţase miercuri că a identificat trei persoane care trăiesc în Suedia - fără a le dezvăluie identitatea - şi a cerut să i se aprobe să le interogheze în cadul anchetei asupra furtului inscripţiei germane, în 18 decembrie 2009. Cinci polonezi au fost arestaţi.

Citeşte şi:Furtul de la Auschwitz, comis de simpli hoţi şi nu de neonaziştiInscripţia "Arbeit macht frei", recuperată25.000 de euro pentru regăsirea inscripţiei de la AuschwitzSemnul „Munca te face liber" de la Auschwitz a fost furat

Potrivit Expressen, "ex-liderul nazist" susţine că vânzarea panoului pentru mai multe milioane de coroane (mai multe sute de mii de euro) urma să servească la finanţarea atentatelor cu bombă împotriva Parlamentului şi guvernului suedez.

"Dar eu nu voiam să fiu implicat în niciun fel în acestea", asigură el. "Am contactat poliţia imediat după ce inscripţia a fost furată şi i-am dat toate informaţiile de care dispuneam. Nu am comis vreo crimă. Am vegheat ca inscripţia să fie regăsită", a spus el.

O purtătoare de cuvânt a poliţiei din Cracovia însă minimizează rolul pe care şi-l atribuie suspectul. "Un apel telefonic din Suedia a fost primit într-un moment în care noi eram deja pe cale să-i arestăm pe hoţi", a afirmat ea ca răspuns la articolul din Expressen.

"Premiul /30.000 de euro/ pentru informaţii care să permită arestarea hoţilor va fi împărţit între două persoane domiciliate în Polonia", a adăugat purtătoarea de cuvânt fără alte precizări, notează Agerpres.

Mai multe