Comisia a decis! I-au tăiat un sân sănătos!

7 noiembrie 2010 17:36   Actualitate
Ultima actualizare:

Comisia de malpraxis a Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa a decis că medicii au greşit atunci când au decis să-i extirpeze unei paciente sânul, în urma unui diagnostic greşit de cancer.

Maria Tusă (44 de ani) din localitatea constănţeană Lazu a fost operată în 2008, după ce i-a apărut un nodul la sânul stâng. Femeia s-a adresat medicului oncolog Dana Pleş, actualmente şefă de secţie la Spitalul de Urgenţă Constanţa.

„M-a preluat, m-a internat pentru analize medicale şi mi-a pus diagnosticul «neoplasm mamar». Mi-a spus clar: «Ai cancer. Trebuie să îţi scoatem sânul»", povesteşte Maria Tusă.

Medicul i-a recomandat două cure de citostatice, premergătoare intervenţiei decisive prin care presupusa tumoare urma să fie înlăturată. A urmat două cure cu citostatice şi chiar dacă nodulul dispăruse între timp, la recomandarea insistentă a medicului Pleş, în data de 3 aprilie 2008 s-a internat la clinica medicului chirurg Octavian Unc, Medical Analisys din Constanţa, unde i s-a scos nu numai sânul, dar şi marginea muşchiului pectoral.

Pacienta a intrat la idei după ce medicii nu i-au mai prescris nici un tratament oncologic şi nu au mai chemat-o la nici un control. În cele din urmă a efectuat analize la Spitalul de Oncologie Fundeni şi a aflat adevărul: nu avusese cancer, ci mastoză chistică, o afecţiune banală.

În mai 2010, Maria Tusă le-a făcut medicilor plângere penală şi a înaintat şi o sesizare la Comisia de Malpraxis a Direcţiei de Sănătate Publică. După ce au verificat teancul de analize şi i-au audiat pe cei doi doctori, specialiştii au decis: este malpraxis.

„Noi am considerat că e vorba de malpraxis. Medicii pot contesta decizia în instanţă dacă doresc", a declarat Marius Popa, membru în comisie.

„Decizia nu are nici un efect disciplinar însă pacienta ar putea fi despăgubită de firma asiguratoare a medicului", a arătat directorul DSP Constanţa, Constantin Dina. Medicul Dana Pleş a refuzat să comenteze, iar medicul Octavian Unc nu a răspuns la telefon.

Mai multe