Copiii şi bătrânii, vaccinaţi gratuit contra gripei

26 octombrie 2010 15:25   Actualitate
Ultima actualizare:

Dacă nu vreţi să cădeţi la pat în această iarnă, ar fi bine să vă vaccinaţi. Specialiştii Ministerului Sănătăţii au anunţat că, de săptămâna viitoare, medicii de familie vor începe imunizarea gratuită împotriva gripei.

Gripa poate fi foarte periculoasă pentru persoanele care au un sistem imunitar slăbit sau insuficient dezvoltat.

Este vorba despre cei trecuţi de 65 de ani, bolnavii cronici (mai ales cei care suferă de afecţiuni respiratorii şi cardiovasculare, de boli renale şi de diabet zaharat), copiii şi bătrânii instituţionalizaţi.

Pentru toate aceste categorii, Ministerul Sănătăţii a cumpărat de la Institutul Cantacuzino 1.320.000 de doze de vaccin antigripal.

Este important de ştiut că, anul acesta, serul conţine trei tulpini de virus gripal, recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii: H1N1, H3N2 şi B.

„Persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire vor fi vaccinate gratuit, începând de săptămâna viitoare până la sfârşitul lunii februarie 2011. Campania se va derula în cabinetele medicilor de familie, dar şi în spitale", a declarat, ieri, ministrul sănătăţii, Cseke Attila.

Două tipuri de vaccin în farmacii

Medicii recomandă vaccinarea antigripală şi pentru cei care nu intră în categoria persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, pentru că este considerat singurul mod eficient de prevenire a îmbolnăvirilor.

Astfel, la ora actuală, în famacii puteţi găsi două tipuri de vaccin antigripal. E vorba despre Vaxigrip, care costă 30 de lei, şi de Influvac, care are un preţ de 28.71 de lei.

Mâncaţi fructe şi legume proaspete!

Un alt mod eficient de prevenire a îmbolnăvirilor, în acest sezon, este păstrarea regulilor de igienă. Medicii ne reamintesc că spălatul pe mâini cu apă şi săpun este esenţial. Alimentaţia echilibrată ajută la menţinerea unui sistem imunitar puternic.

Specialiştii ne recomandă să consumăm multe fructe şi legume proaspete. Mai ales, cele bogate în vitamina C: portocale, lămâi, grepfrut, varză, broccoli şi ardei verzi. Beta carotenul are, de asemenea, un rol important în prevenirea îmbolnăvirii. Îl găsiţi în dovleac şi cartofi. Peştele gras oceanic (somon, ton, macrou, hering) e bogat în acizi graşi Omega-3, care ţin boala departe.

«Mai bine mă tratez cu ceai»

Ştefan Ene, 43 de ani, taximetrist: „Nu am făcut niciodată un astfel de vaccin şi nici nu am de gând. Nu cred că mă poate ajuta cu ceva."

Andrei Gavrilescu, 26 de ani, curier: „Cred că Dumnezeu mă poate proteja mai bine decât un vaccin de gripă. Mai răcesc şi eu, dar cu ceai şi grijă trece răceala singură."

Alexandru Neculai, 20 de ani, student: „Am citit că un astfel de vaccin ar putea fi cancerigen. De aceea nu o să fac vaccinul antigripal."

Ion Tudor, 51 de ani, şofer: „Cuscra a fost la un pas să moară de la un astfel de vaccin. S-a umflat foarte rău şi am dus-o de urgenţă la spital. Nu am de gând să mă vaccinez."

Mai multe