Corsica, ameninţată de vacile şi porcii vagabonzi

8 ianuarie 2010 15:35   Actualitate
Ultima actualizare:

Practic, în fiecare zi a anului, grupuri de animale produc mari pagube materiale în sate şi provoacă adesea grave accidente rutiere. În 2008, s-a întrerupt traficul aerian pe aeroportul Figari, în sudul insulei, din cauza porcilor care invadaseră pista principală. În noiembrie 2009, un taur a căzut de pe o faleză pe terasa unei cafenele.

În încercarea de a opri cavalcada animalelor, primarii au apelat la ajutorul veterinarilor, al jandarmilor şi al guvernului. Fără niciun rezultat. În disperare de cauză, ei se îndreaptă acum spre Bastien Rossi. Alături de alţi 26 de corsicani, el face parte din grupul de vânători de lupi. Acest corp de trăgători de elită a fost creat în anul 812 de Carol cel Mare, regele francilor şi împărat al Sfântului Imperiu Romano-Germanic, pentru a-i proteja pe oameni şi culturile lor de lupi şi alte animale sălbatice.

10.000 de vaci şi porci în libertate

În prezent, lupii de pe teritoriul Franţei sunt mult mai puţini decât pe vremea lui Carol cel Mare, dar vânătorii au cu ce să se ocupe, de la vulpi până la mistreţi. Autorităţile estimează că în Corsica există cam 10.000 de vaci şi porci în libertate. În ultimele luni, primarii i-au autorizat pe vânători să-i omoare. Singura problemă este că ei n-au niciun chef să-i ucidă. 'Misiunea noastră este, de secole, să ucidem animalele sălbatice, nu pe cele domestice', spune Rossi, adăugând că nu vrea să facă un lucru pe care n-au reuşit să-l facă cei dinaintea lui. Pentru că, oricine găseşte în Franţa un animal pe drumul public trebuie să verifice mai întâi numărul de identificare, putând astfel să găsească proprietarul. La vaci, aceasta presupune să citeşti, scris foarte mărunt, un număr compus din 16 cifre imprimat pe o ureche, în situaţia în care te poţi apropia de animal.

În ceea ce priveşte uciderea pe loc a animalului, este o acţiune riscantă. În trecut, cei care s-au înscris voluntar pentru omorârea vacilor şi a porcilor aflaţi în libertate au fost ameninţaţi cu moartea de persoane care se pretindeau proprietarii lor, chiar în lipsa numărului de identificare. Deşi primarii corsicani au solicitat ajutorul guvernului francez, acesta a hotărât că autorităţile locale trebuie să rezolve problema.

Mai multe