Craiova: Cum intri în spitalele din România cu o boală şi pleci cu zece

9 ianuarie 2010 13:41   Actualitate
Ultima actualizare:

Sute de bolnavi de tuberculoză, cu infecţii renale, urinare şi genitale ajung în fiecare lună la Spitalul Nr.1 din Craiova, pentru consultaţii, tratament şi chiar internare. Riscul ca încă atâtea persoane care trec pragul unităţii spitaliceşti să capete infecţiile este destul de mare. În policlinică nu ai unde să te speli, nici chiar după ce ieşi de la baie.

În faţa cabinetului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Bănie, un şir format din vreo zece oameni aşteaptă să le vină rândul. Stau în picioare din zori. Cei mai mulţi s-au proptit înaintea uşii de la ora 7.00, ca să fie siguri că nu vor rata consultaţia şi că nu vor fi anunţaţi, după o o perioadă lungă de nervi consumaţi, că programul doctorului s-a terminat."Mi s-a mai întâmplat să mă întorc acasă fără să fiu văzut de specialist. Acum chiar sunt într-o situaţie critică, pentru că am mâncat carne de sărbători şi mi-a crescut glicemia", ne-a spus Vasile Gronea (65 de ani), bolnav. Cei din jur dau din cap, aprobator. Şi ei au păţit-o, de câteva ori.

"Am diabet, sufăr cu inima şi am fost operată de chist. La fiecare lună am programare. Am învăţat regulile spitalului: cu cât vii mai devreme, cu atât părăseşti unitatea mai repede", mărturiseşte Violeta Bran (53 de ani), din Craiova.

La câţiva metri se află cabinetul de urologie. Oameni obosiţi, cu feţele livide din cauza bolilor care îi macină, se mişcă dintr-un loc într-altul. Nu au stare. Cel mai neliniştit este Marian C. (40 de ani), din localitatea doljeană Leu. "Să te ferească Dumnezeu să ajungi ca noi! Am usturimi în zona de jos. Nu ştiu din ce cauză o fi, poate de la vreo infecţie. Trebuie neapărat să vorbesc cu un doctor să îmi dea vreo pastilă, să-mi treaca. Nu le mai suport. Când urinez, am nişte dureri groaznice, mă scuzaţi că vă spun. Dar aici uiţi de ruşine şi de tot", recunoaşte bărbatul.

Se foieşte din ce în ce mai mult. Vecina încearcă să îl potolească. "Staţi, domne', că uite-acuş vă strigă asistenta. Nu vă agitaţi că scăpaţi şi de ziua asta!", îi spune Mariana Vracu (45 de ani), care îşi păstrează calmul, deşi are probleme de sănătate severe.

Citeşte mai multe amănunte despre poveştile pacienţilor din Craiova pe adevarul.ro

Mai multe