Credincioşii au adunat în genunchi “lacrimile” Fecioarei Maria pentru sănătatea familiei
FOTO Arădenii sunt operaţi cu pense şi foarfeci din al doilea război mondial
Mănăstirea Basilica Maria Radna se află în oraşul Lipova din judeţul Arad şi este cel mai important loc de pelerinaj catolic din vestul ţării. Unii pelerini parcurg pe jos, în rugăciune, zeci de kilometri pentru a ajunge la mănăstirea Maria Radna.
Mănăstirea a primit azi mii de credincioşi din toată ţara, dar şi din străinătate, care au venit la basilica papală Maria Radna din judeţul Arad pentru a sărbători naşterea Maicii Domnului.
“Este o sărbătoare a Creştinătăţii care mobilizează în acestă zi credincioşii care pornesc în pelerinaj pentru a vizita marile locuri dedicate Maicii Domnului”, a declarat Excelenţa Sa Monseniorul László Bőcskei, episcop de Oradea.
Slujba este oficiată în şase limbi: maghiară, germană, croată, bulgară, romanes şi română. Deşi este o mănăstire catolică, la Maria Radna vin an de an, credincioşi din toate religiile. Unii vin la mănăstire pentru două zile şi petrec noaptea în biserică. “Vin de cinci ani la Mănăstirea Maria Radna şi mă rog pentru sănătate şi bună înţelegere” , a declarat Margareta Syilagy, pelerine.
După ce ascultă slujba, credincioşii culeg din padurea de stejari din spatele mănăstirii, nişte muguri asemuiţi cu lacrimile Fecioarei Maria, despre care spun că îi feresc de boli şi necaz.â “Caut Lacrimile Maicii Domnului pentru că se spune că ajută la sănătate. Le adun pentru copii şi familie şi sper să mă ajute tot anul”, a spus un alt pelerin, Nicoleta Petruţ.
La Maria Radna există o icoană a Maicii Domnului, despre care se spune că e făcătoare de minuni şi cu toate că a trecut printr-un puternic incendiu, a scăpat neatinsă. Legenda spune ca cei care se roaga la icoana Maicii Domnului sunt vindecaţi în mod miraculos de boli.
Veche de sute de ani, mănăstirea Maria Radna a primit în anul 1992 de la Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea titlul de Basilica Minor.