Creşte porci care nu vă îngraşă

27 octombrie 2009 17:06   Actualitate
Ultima actualizare:

Reza Taheri, poreclit Sebi de localnicii din Floreşti, Prahova, creşte porci "fără colesterol" şi mult mai gustoşi, spune acesta, decât cei autohtoni.

Şi-a deschis ferma în urmă cu patru ani, când a cumpărat din Ungaria prima pereche de purcei.

De atunci, e tot mai căutat de "bogaţii de la oraş", care au prins gustul cărnii de porc "fără colesterol".

"Această specie are stratul de grăsime aproape inexistent, iar şoriciul este puţin mai tare decât la cel autohton. Carnea este mult mai sănătoasă, deoarece nu conţine cholesterol", spune Sebi.

Întreţinerea porcilor nu este costisitoare, pentru că pot trăi foarte bine cu furaje de origine vegetală, cu tărâţe, mere, varză sau iarbă, fiind vegetarieni.

"Vietnamezul" însă nu poate ajunge la 300 de kilograme, ca godacul românesc, ci la cel mult 70 de kilograme.

Un exemplar adult poate să coste, în viu, chiar şi 1.200 de euro, în timp ce un pui ajunge la cel mult 250 de euro.

«Colesterolul în exces ne îmbolnăveşte»

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului pentru Cercetări Alimentare: "Peste 300 mg de colesterol pe zi nu este indicat. În cantităţi mari, acesta duce la ateroscleroză (n.r. infiltrarea în pereţii arterelor a colesterolului şi a grăsimilor prezente în cantităţi excesive în sânge, din cauza greşelilor de alimentaţie), care generează infarcturile şi accidentele vasculare cerebrale", ne-a explicat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului pentru Cercetări Alimentare.

Acesta a mai spus că aproximativ un sfert din persoane sunt sensibile sau foarte sensibile la colesterol.

Există şi curcani-gigant fără colesterol

Apreciată pentru că nu conţine colesterol este şi carnea de curcan. Constantin Răducanu, un informatician din Buftea, creşte în ogradă astfel de păsări din rasa hibrid big 6, care deşi ating greutăţi impresionante, nu îngraşă.

"La maturitate au şi 40 de kilograme, însă asta nu înseamnă că preparatele nu sunt sănătoase. Un curcan creşte un kilogram într-o săptămână, iar în 8 luni ajunge repede la 30 de kilograme", ne-a mărturisit informaticianul.

Crescătorul are clienţi fideli, cărora le vinde carcasa de curcan proaspătă cu 30 de lei.

Mai multe