CSM nu o mai vrea pe Laura Codruţa Kovesi

24 septembrie 2009 14:56   Actualitate
Ultima actualizare:

Laura Codruţa Kovesi a primit astăzi aviz negativ, cu o majoritate de 5 la unu, din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru reînvestirea în funcţia de procuror general al României.

Propunerea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, de reînvestire a Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru un nou un mandat de trei ani, a fost luată în discuţie în şedinţa de astăzi a Secţiei pentru procurori a CSM, relatează Agerpres.

Potrivit procedurii, numirea procurorului general se face de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Avizul CSM este unul consultativ. În 2006 s-a înregistrat un precendent când procurorii Consiliului nu au dat aviz favorabil pentru numirea lui Vasile Doană la şefia Secţiei Parchetelor Militare (SPM), iar Traian Băsescu a respectat avizul.

Conform prevederilor legale, mandatul procurorului general este de trei ani, iar acesta poate fi reînvestit o singură dată.

Laura Codruţa Kovesi a fost numită procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în data de 2 octombrie 2006, prin decret semnat de preşedintele Traian Băsescu.

Mai multe