Cum au fost jefuite teatrele din Odesa de către români, în urmă cu şapte decenii

6 ianuarie 2011 12:48   Actualitate
Ultima actualizare:

La 16 octombrie 1941, după un lung asediu, românii cuceresc Odessa, port la Marea Neagră şi important punct strategic. Oraş cu vechime, de o rară frumuseţe, fusese întemeiat de ducele Armand Richelieu, rudă a cardinalului Richelieu din Franţa lui Ludovic al IV-lea. Decretul din 17 octombrie anunţa mutarea capitalei Transnistriei de la Tiraspol la Odessa; totodată şi a celor mai importante instituţii socio-economice şi culturale.

Prin decretul nr.1 din 1 august 1941, semnat de Ion Antonescu, teritoriul dintre Nistru şi Bug devenea provincie organizată temporar sub administraţie civilă română. A fost o recompensă a nemţilor pentru faptul că trupele române au participat la operaţiunile militare de peste Nistru.

La 19 august 1941, Ion Antonescu l-a numit guvernator al Transnistriei pe Gheorghe Alexianu, căruia i-a revenit sarcina să refacă şi să administreze ţinutul. Administraţia civilă a fost numită dupa ce trupele sovietice s-au retras din calea celor germane.

În urma jafului sovietic şi apoi a celui german în tinutul transnistrean era haos, populaţia, la rândul ei, se dădea la jaf. Guvernamântul (denumire data de nemţi unor regiuni ocupate de ei) trebuia să impună cât mai repede o desfăşurare normală a vieţii pe plan social, economic şi cultural.

Citeşte continuarea articolului pe Historia.ro!

Mai multe