Cum este sărbătorit Moş Nicolae în lume

6 decembrie 2012 9:20   Actualitate
Ultima actualizare:

Sfântul Nicolae, pe care creştinii ortodocşi şi greco-catolici îl prăznuiesc la 6 decembrie, este celebrat peste tot în lume, până şi în locuri în care populaţia majoritară nu este creştină.

Unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai populari sfinţi, numit şi Moş Nicolae sau Sân’ Nicoară, nu este un personaj desprins din legende. El a fost episcopul cetăţii Mira din regiunea Lichia, Asia Mică. Şi-a dedicat viaţa săracilor, îndeosebi copiilor, pe care-i ajuta în ascuns, de aceea a devenit în timp un simbol al dărniciei Domnului. În tradiţia populară românească este întruchipat ca un moş cu barbă albă, călare pe un cal, care vesteşte îmbătrânirea anului.

Sărbătoare lui Sân' Nicoară, cum mai este numit Sfântul Nicolae la noi, după grecescul „nikao“, care semnifică „a învinge“, este una dedicată victoriei binelui. În Ardeal, fetele obiţnuiesc să facă plăcinte în seara din ajunul praznicului, iar seara tinerii se adună pentru o petrecere. La oraş, după cum se ştie, în aşteptarea venirii lui Moş Nicolae cu daruri, copiii îşi pregătesc cizmele şi sunt cât mai cuminţi, pentru a nu primi în schimb vreo nuieluşă colorată. Cadourile lui Moş Nicolae ar trebui să fie o răsplată modestă pentru copiii cuminţi şi o dulce mustrare pentru cei care se încăpţânează să nu respecte şi să nu asculte pe părinţii lor.

În Germania, tradiţia sărbătoririi Moşului Nicolae a apărut prin îmbinarea unei figuri păgâne cu imaginea creştină a Sfântului Nicolae, careeste văzut de germani ca un bătrân care poartă un sac în spate şi o nuieluşă în mână. Pe lângă ghetuţe, copiii pregătesc în ajun o scrisoare în care îşi aştern toate dorinţele şi câţiva morcovi pentru caii moşului.Se mai spune că Moş Nicolae are cu el o carte în care a trecut toate faptele copiilor, bune sau rele. Dacă n-au fost cuminţi, copiii primesc nuieluşe, cartofi sau cărbuni. În unele regiuni din Germania, copiii se costumează în Moş Nicolae şi colindă casele vecine, pentru a primi dulciuri.

Pentru copiii francezi sărbătoarea Moşului Nicolae este la fel de importantă ca aceea a Moşului Crăciun. În ajun, lasă pentru Moşul Nicolae un pahar de vin, iar pentru măgăruşului lui morcovi şi puţin zahăr. În ziua de 6 decembrie, ei primesc ciocolată, turtă dulce, fructe şi trimit scrisori rudelor pentru a le ura sărbători fericite. Îndeosebi în regiunile din estul Franţei, cei mici ştiu că Moş Nicolae vine călare pe un măgăruş, alături de Pere Fouettard (Moş Nuieluşă), înveşmântat în negru. Dacă Moş Nicolae lasă daruri copiilor buni, Pere Fouettard este cel care-i mustră pe copiii care n-au fost cuminţi, altoindu-i cu o nuieluşă.

Mai multe