Cum petreceau vedetele 1 Mai în perioada comunistă

30 aprilie 2014 7:23   Actualitate
Ultima actualizare:

Vedetele sărbătoreau Ziua Internaţională a Muncii prin parade propagandistice, în timp ce astazi se pot bucura de o zi liberă, în care fiecare, se poate distra cum doreşte. 1890 este anul în care, în România, mişcarea socialistă a sărbătorit, pentru prima dată, Ziua Internaţională a Muncii.

Recent, unele vedete au rememorat pentru ziarulring.ro, cum petreceau Ziua Internaţională a Muncii.

Marcel Pavel îşi aduce cu plăcere aminte de perioada în care era elev şi participa la parade alături de colegii săi de şcoală."În perioada când eram elev, îmi amintesc că sărbătoream la nivel naţional, eram obligaţi să mergem la paradă fiecare cu grupul său, cu profesorii. Era o mare bucurie pentru noi. După ce a trecut perioada comunistă, am sărbătorit altfel. Pe la 22-23 de ani, cântam pe litoral la Aurora, atunci fiind deschiderea sezonului estival. Acum, tinerii sărbătoresc altfel, mult mai modern şi asociază Ziua Internaţională a Muncii cu o zi liberă".

Fuego participa şi el la manifestările şi serbările populare organizate în oraşul natal."În copilărie, atunci când această zi avea o altă însemnătate, aşteptam cu nerăbdare paradele, manifestările şi serbările publice nu doar pentru că eram liberi, ci pentru că aveam şansa de a mă afirma pe plan artistic. Ce-i drept, la nivel scăzut, dar însemna enorm pentru mine să pot ieşi la careu şi să cânt un refren patriotic ori să recit o poezie dedicată zilei speciale. Şi-acum ţin minte deja celebra poezie a Mariei Ranteş, pusă pe muzică de Ciprian Porumbescu: «Rîde iară primăvara,/Peste cîmpuri, peste plai,/Veselia umple ţara,/C-a venit Întîi de Mai!//Muncitorii au pornit,/Şi-ntr-un glas s-au înfrăţit!/Şi ei azi sărbătoresc,/Unu Mai muncitoresc». Nu ştiu cum se făcea, dar manifestările aveau un aer solemn. Ne adunam tot oraşul într-o zonă a Turdei cu istorie, Dealul lui Mihai Viteazul, şi sărbătoream împreună, uitând de toate, având un puternic şi comun spirit naţionalist. Astăzi, din păcate, patriotismul s-a diminuat. Vă mărturisesc că poate şi de asta am bucuria de a porni la drum, în luna mai, într-un turneu naţional-eveniment, cu piesa " Testament ", ce debutează pe 9 mai, în care mă puteţi vedea în calitate de actor. Tocmai pentru a readuce în atenţie conştiinţa de ţară, limbă, neam şi părinţi, într-o veritabilă lecţie de patriotism, inspirată din opera maestrului Grigore Vieru".

Interpretul Gheorghe Turda era ocupat de 1 mai cu spectacolele patriotice organizate de Partidul Comunist Român."În perioada comunistă, artiştii de frunte erau repartizaţi în spectacole patriotice la Sala Palatului, la Polivalentă sau pe stadioane. Mai cântam şi în diferite sectoare la serbări câmpeneşti cu mici şi bere... Erau preţuri foarte mici, aşa ca pentru muncitori. Îmi amintesc că un mic costa 80 de bani şi o bere, 1,60 lei. Era o sărbătoare naţională cu multe evenimente. În acest an, dacă voi avea eveniment, voi cânta, dacă nu, voi merge la munte la grătar".

Acelaşi lucru se poate spune şi de interpreta Matilda Pascal-Cojocăriţa, care se pregătea pentru această zi, cu căteva luni înainte."Încă suntem cu musafiri la Bistriţa şi mă bucur de compania nepotului meu. În trecut, îmi amintesc că petreceam prin spectacole pe stadioane, cu mici, cu bere... repetam pentru aceste evenimente cu câteva luni de zile înainte. Erau evenimente bine organizate şi aduceau un plus de bucurie în ziua liberă".

Mai multe