Cum să răpeşti un bebeluş din Spitalul de Copii Timişoara fără să superi directorii

7 iulie 2010 4:33   Actualitate
Ultima actualizare:

DRAMĂ şi SĂRĂCIE: Familia Denisei Novacovici strânge bani din fier vechi pentru a aduce bebeluşul în ţară

La nouă luni după ce micuţa Denisa Novacovici a fost răpită din Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu", aflat în centrul Timişoarei, conducerea unităţii medicale nu a găsit niciun vinovat pentru dispariţia micuţei. Bebeluşul furat din spital în octombrie 2009 a fost găsit în Elveţia şi a fost recuperat de părinţi zilele trecute.  Managerul spune că nicio asistentă şi niciun medic nu se fac vinovaţi pentru că un străin a intrat în spital, a luat un copil din pătuţ şi a dispărut în noapte fără să fie văzut.

Copil răpit, medici şi asistente fără vină

„A existat o anchetă internă şi asistenta care era de serviciu în acea noapte pe tură la Clinica de Distrofici şi-a făcut datoria. Nu a stat la televizor sau în altă parte. Ea era la ceilalţi copii, la un alt etaj, şi nu a fost găsită vinovată pentru neglijenţă. Ce câştigăm dacă pedepsim asistenta?", a spus Eugen Boia, directorul Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu" din Timişoara.

Managerul spune că hoţul este singurul vinovat de răpire, iar angajaţii săi nu au fost sancţionaţi, pentru că nu li se poate reproşa ceva. „Eu am auzit că se spune că bebeluşul a fost cumpărat, poate e implicat şi personalul medical. Nu ştiu. E o anchetă penală, poliţia trebuie să găsească probe şi să găsească suspecţii. Nu aveam pază la clinică la momentul răpirii, pentur că posturile sunt blocate", a mai spus medicul. El spune că după răpire clinica are pază 24 din 24 de ore şi că au fost montate camere de supraveghere la mai multe clădiri ale spitalului. „Nu câştigăm nimic dacă pedepsim pe cineva. Faptul că am făcut lucruri bune, că ajutăm sute de copii aici, că am renovat morga, o să urmeze să renovăm cantina, sala de mese şi alte investiţii, despre aceste lucruri nu scrieţi", a reproşat directorul.

Nici fostul director al spitalului nu a găsit vinovaţi

Boia a venit la conducerea spitalului în decembrie 2009, la aproape două luni după răpire. Cu toate acestea, el are aceeaşi atitudine faţă de răpirea copilului din spital ca şi precedentul director al spitalului. Andrei Crăciun se afla pe fotoliul de şef când a avut loc răpirea şi a avut un discurs similiar imediat după răpire, în octombrie 2009.

„Cine e de vină ca nişte terorişti au bombardat şi au omorât 1.000 de oameni în turnurile din America !? Haideţi să nu spunem acum că managerul e de vină ca nu a stat la ora 11.00 noaptea în clădirea distroficilor. Nu este o actiune datorată neglijenţei", a spus Adrian Crăciun, fostul director al spitalului. Acesta a mai susţinut că nimeni nu e responsabil din spital. „Asta a fost o răpire premeditată, urmărită, cu filaj, cu tot ce trebuia să fie.  Putea să se întâmple oriunde, în orice instituţie. Vorbim despre un act intenţionat şi premeditat pentru care nicio institutie din lumea asta nu este pregătită să facă faţă", a mai spus Crăciun.

Fetiţa răpită a fost dusă în Eleveţia cu acte false

Denisa Novacovici, care a fost extrădată săptămâna trecută din Elveţia şi a ajuns din nou în braţele mamei sale după nouă luni, a fost furată din spital în luna octombrie a anului trecut. În urma cercetărilor polițiștii au constat că micuța a fost răpită de o femeie de 39 de ani de origine română care locuiește în Elveția. Când au dat de urma fetei, polițiștii au constat că micuța avea deja documente noi. „Cercetările nu sunt finalizate, așteptăm rezultatele comisiei rogatorii din Elveția, iar la finalizarea anchetei putem da mai multe detalii. Sunt două dosare, unul de răpire și unul de cercetare a personalului medical și a altor persoane", a explicat comisarul-șef Robert Prohab, Potrivit unor surse judiciare, principala suspectă pentru răpirea Denisei Novacovici este o româncă din Satu-Mare, căsătorită cu un Elveția. „Să-și ia pedeapsa", a spus mama fetei.

Mai multe