Cum să-ţi modifici locuinţa legal

6 decembrie 2009 14:30   Actualitate
Ultima actualizare:

În fiecare zi, zeci de cetăţeni semnalează intervenţii neautorizate asupra blocurilor.

Amploarea fenomenului face ca cei câţiva inspectori de construcţii sau cei câţiva funcţionari din direcţiile de disciplină în construcţii din cadrul primăriilor să nu poată ţine sub control toate cazurile semnalate.

În mod eronat, fiecare proprietar care îşi achiziţionează un apartament consideră că poate să facă ce vrea în "casa lui" în afara regulilor şi normativelor tehnice:

Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii - cu modificările şi completările ulterioare;

Legea 10/1995 privind calitatea în construcţii - cu modificările şi completările ulterioare-) şi în afara prevederilor legislaţiei privind asociaţiile de proprietari;

Legea 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari;

HG 1588/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007.

În perioada în care au fost vândute, apartamentele deţinute de stat au suferit sute de mii de "îmbunătăţiri". Statistici neoficiale arată ca o treime dintre blocuri au modificări structurale nedescoperite.

Adică, proprietarii au dărâmat pereţi de rezistenţă, au secţionat grinzi sau diafragme. Având în vedere zona seismică în care se află România, modificările structurale neautorizate sunt extrem de periculoase.

Prin lipsa cărţii tehnice a construcţiilor, adică în peste 90% din cazuri, chiar dacă au existat intervenţii autorizate, acestea s-au făcut fără a fi inventariate în "jurnalul" clădirii.

De exemplu, este foarte "populară" soluţia demolării aşa-zişilor pereţi de umplutură fără ca să se ţină cont de rolul acestora în preluarea sarcinilor seismice.

Mai multe