Cum se pregătesc vedetele pentru pensionare?

19 iulie 2010 8:50   Actualitate
Ultima actualizare:

Sunt tineri, talentaţi și au cariere de succes. Chiar dacă momentul retragerii din activitate este departe, Daniel Ghiţă și Marius Keseri și‑au definit strategia de luptă și au reglat ritmul pentru a doua tinereţe.

Cel mai bun luptător din K1 în 2009, Daniel Ghiță (29 de ani) a văzut partea bună, dar și partea întunecată a sportului pe care‑l practică. „Am ales artele marțiale și nu regret, dar dacă aș fi rămas în fotbal aș fi ajuns milionar peste noapte", spune zâmbind Daniel.

Toboșarul de la Direcția 5, Marius Keseri (45 de ani), se consideră, de asemenea, norocos. „Îmi permit să fiu boem și să câștig bani din harul pe care mi l‑a dat Dumnezeu". Amândoi câștigă zeci de mii de euro pe an și cred că dacă economisesc, oportunitățile de plasare a banilor vor fi mai multe și randamentele mai mari.

PE TERMEN LUNG. Conform estimărilor Forbes România, Daniel Ghiță are venituri de aproximativ 150.000 de euro anual, ca urmare a participării la Galele K1, It's Show Time și din contribuția sponsorului personal, compania Monolit. Dar suma nu rămâne în totalitate în conturile lui. Se antrenează și locuiește în Olanda, iar cheltuielile lunare cu antrenorul (primește 10% din câștigurile luptătorului), managerul său (15% din câștiguri), chirie, echipament și respectarea riguroasă a regimului alimentar ajung la aproximativ 5.000 de euro.

Știe că mai poate face performanță încă șase ani pornind din acest moment, așa că este foarte atent cu finanțele sale. Portofoliul său cuprinde în proporție de 80% investiții în domeniul imobiliar. Banii câștigați în ultimii doi‑trei ani au fost investiți în mai multe terenuri, un apartament și o garsonieră în zonele centrale ale Capitalei, locuințe pe care le închiriază.

Pentru că sportul pe care‑l practică presupune o expunere la risc destul de ridicată, îi este greu să‑i convingă pe asigurători să‑i reînnoiască polițele de viață și de sănătate. „Nu am avut probleme până când m‑au văzut la televizor și au înțeles cu adevărat ce sport practic", explică Daniel situația. Prin urmare, economisește în jur de cinci la sută din veniturile lunare pentru a‑și acoperi eventualele probleme de sănătate. „Accidentarea la gleznă de anul acesta m‑a ținut departe de competiții în ultima perioadă", adaugă el.

Momentul retragerii la pensie nu‑l vede prea aproape și nici într‑o altă țară. Contribuie la un fond de pensii facultativ cu grad de risc peste medie: „Cred în investițiile pe termen lung dacă banii sunt administrați de companii private și nu am încredere în pensia de la stat". Cochetează cu ideea de a investi pe bursă după retragerea din activitatea competițională pentru că acum nu ar avea suficient timp pentru a urmări evoluția indicilor și a înțelege mai bine piața. Nu este îngrijorat că pensionarea va arăta altfel decât și‑a imaginat.

Are planuri mari ca antreprenor. „Nu știu dacă voi mai investi în domeniul imobiliar, aștept să se dezmorțească piața, dar nu am mari așteptări", spune calm Daniel. Vrea să deschidă un restaurant de nișă care să ofere servicii exclusiviste pentru „momentele importante din viața unui om", o sală de sport cu un teren de fotbal acoperit, spațiu pentru fitness și arte marțiale. Viața la pensie nu crede că va fi complicată dacă banii pe care‑i câștigă îi va investi cu atenție și va avea grijă să nu rămână „fără lichidități".

MUZICĂ ȘI IMOBILIARE. Marius Keseri bate la tobe încă din adolescență. Nu doar ritmul muzicii îi este familiar, ci și cel al afacerilor. În aparență boem, spune că a investit cu „turma" în terenuri și apartamente. Dar a avut grijă să nu cumpere imobile sau terenuri mari pentru a nu rămâne cu banii blocați. „Strategia mea este să investesc în case și terenuri mai mici și în instrumente muzicale", spune el. De fapt, la pensie crede că va fi salvat tot de muzică, domeniu din care nu intenționează să se retragă prea devreme.

Nu‑mi fac griji, voi trăi din vânzări de discuri, drepturi de autor și de difuzare, din chirii și mici investiții", adaugă Marius. Face parte din specia rară a românilor fără credit la bancă, astfel încât niciun nor nu pare să‑i întunece viitorul. Viața la pensie spune că va fi tot în România, în casa și studioul pe care intenționează să le construiască în viitorul apropiat lângă București.

Citiţi mai multe despre strategiile câştigătoare pentru a doua tinereţe în suplimentul Forbes Pensii, oferit gratuit împreună cu numărul 35 al revistei Forbes România.

Mai multe