Cumpără jucăriile potrivite copilului tău!
Se apropie seara lui Moş Crăciun. Ştii cum să alegi jucăriile în aşa fel încât copilul tău să se bucure de ele fără să fie pus în pericol? Pentru a evita situaţiile neplăcute, trebuie să ţii cont de vârsta celui mic şi să cumperi numai produse de calitate. Uite ce jucării trebuie să eviţi în funcţie de vârsta micuţului.
CITEŞTE ŞI:
Cumpără jucăriile potrivite copilului tău!
Fereşte-i pe cei mici de accidentele din bucătărie
Atenţie la piesele foarte mici!
Copiii care au vârste fragede, până în doi ani, sunt cei mai expuşi pericolelor dacă primesc jucării care nu sunt destinate vârstei lor. Cei mici au tendinţa de a băga orice jucărie în gură, iar de aici până la a înghiţi sau inhala obiecte de mici dimensiuni nu mai este decât un pas. Atenţie deci la produsele care conţin părţi detaşabile, de mici dimensiuni.
De asemenea, o atenţie deosebită trebuie să o acorzi jucăriilor care au în componenţă magneţi. Aceştia se pot desprinde uşor de pe suprafaţa jucăriilor şi pot fi înghiţiţi. Este recomandat să nu cumperi mingiuţe, pistoale cu bile, maşini cu rotiţe detaşabile, cu şuruburi, păpuşi cu accesorii, jucării cu cheiţe.
Evită pluşul, părul şi puful
Ursuleţi, căţeluşi, pisici sau iepuraşi din pluş, acestea sunt preferatele celor mici. Însă, trebuie să ştii că unele dintre aceste jucării aparent inofensive le pot pune în pericol sănătatea copiilor.
Când cumperi o astfel de jucărie, trebuie să ai grijă să nu prezinte defecte de fabricaţie. Mai exact, ele trebuie să fie bine cusute pentru ca părul sau puful să nu poată fi smuls. Materialul cu care este umplută jucăria poate fi înghiţit de copilul tău sau îl poate sufoca.
COPII ÎNTRE 2-4 ANI
Fără muchii sau colţuri ascuţite
Copiii cu vârste între 2 şi 4 ani nu conştientizează pericolele la care pot fi expuşi. Dacă fetiţa sau băieţelul tău sunt de vârste fragede, nu cumpăra jucării cu muchii ascuţite.
În timp ce se joacă, cei mici se pot răni grav sau pot răni alţi copii. Aceste tipuri de jucării pot provoca înţepături, zgârieturi, tăieturi sau răni grave.
Nu cumpăra figurine casante!
Evită să cumperi jucării care se pot sparge sau crăpa, de genul celor din plastic foarte subţire sau sticlă.
Dacă micuţul tău le scapă pe jos, acestea se pot sparge, iar muchiile foarte ascuţite îl pot răni. Evită jucăriile care au în componenţă oglinzi sau geamuri!
COPII ÎNTRE 4-7 ANI
Fereşte-te de jucăriile cu şnururi
O jucărie care are în componenţă corzi, sfori, sârme sau şnururi poate deveni un real pericol pentru cel mic.
Copilul le poate pune în jurul gâtului şi se poate răni grav sau chiar asfixia. Atenţie la corzi şi la maşinuţe pe care cel mic le trage în urma lui de sfoară!
Ia echipament de protecţie
Dacă alegi săniuţe, rachete de tenis, patine sau bicicletă, cumpără şi echipamente de protecţie precum cotiere, genunchiere sau cască.
Este foarte important ca băiatul sau fetiţa ta să nu se rănească în cazul în care cad de pe sanie. Aceste lovituri pot produce fracturi grave.
Alege jucării pentru vârsta lui!
Iată câteva exemple de jucării pe care le poţi cumpăra în funcţie de vârsta copilului tău.
* 0-2 ani - păpuşi, vaporaşe sau diverse figurine din plastic, cuburi de mărime mai mare, zurgălăi. La vârsta aceasta orice obiect care face zgomot îi încântă pe copii;
* 2-4 ani - minge, cuburi, figurine din plastic de mărime mai mare, cărţi cu poze, păpuşi;
* 4-6 ani - jocuri despre anumite activităţi: joc despre circulaţie, telefon mobil de jucărie, cărucior de păpuşi, cuburi cu poveşti, cărţi de colorat;
* 6-8 ani - domino, cărţi cu poveşti, puzzle-uri, cărţi de colorat, Piticot, Alfabetar magnetic.
ANPC a retras de pe piaţă jucării cu muchii ascuţite
La începutul acestei săptămâni, comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au efectuat un control în en-gros-ul Dragonul Roşu, din Ilfov.
Aici au fost descoperite jucării cu muchii tăioase, jucării casante şi nefinisate corespunzător. Printre acestea - un set sabie scut, cu care copiii s-ar fi putut zgăria, tăia sau înţepa.