Cutremur cu magnitudinea de 7,9 în Nepal. Sute de persoane au murit

25 aprilie 2015 12:24   Actualitate
Ultima actualizare:

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,9 s-a înregistrat sâmbătă în apropiere de Kathmandu, capitala Nepalului, provocând pagube importante, au declarat oficiali locali, citaţi de Associated Press în pagina electronică. Numărul morţilor se ridică la 758. Cutremurul a fost resimţit şi în India şi Pakistan.

Ministrul Informaţiilor din Nepal, Minendra Rijal, a afirmat că epicentrul cutremurului a fost localizat la 80 de kilometri nord-vest de Kathmandu. Potrivit Institutului american de Geofizică (USGS), seismul s-a produs la o adâncime de 11 kilometri.

Ministrul a declarat că echipele de intervenţie au fost mobilizate în zonele afectate. Valea Kathmandeu are o populaţie densă de aproximativ 2,5 milioane de locuitori, iar clădirile din zonă se află într-o stare precară. Un corespondentul CNN a fost rănit. Jurnalistul a relatat că a văzut cinci cadavre la un spital, iar persoane rănite grav erau tratate în exterior.

Alpinistul Alex Găvan, în pericol după seism

Cutremurul cu magnitudinea de 7,9 produs în Nepal a provocat avalanşe pe Muntele Everest, alpinistul român Alex Găvan, care se află în zonă, anunţând pe Twitter că nu a fost rănit, relatează CNN. Institutul american de Geofizică (USGS) a revizuit magnitudinea seismului la 7,9 grade, faţă de 7,5 cât a fost estimată iniţial.

USGS a anunţat de asemenea că s-au înregistrat 15 replici. În urma seismului, au fost raportate avalanşe pe Muntele Everest, mai mulţi alpinişti fugind la adăpost. Este vorba şi de trei români. Unul dintre ei a publicat un mesaj pe o reţea de socializare în care povesteşte cum s-a simţit cutremurul.

"Tabăra de la baza Everestului cutremur uriaş apoi avalanşă de pe Pumori", a scris alpinistul român Alex Găvan pe Twitter. "Alergând pentru viaţă din cortul meu. Nevătămat. Multe multe persoane se află pe munte", a adăugat Găvan.

Alpinistul a plecat, la finalul lunii martie, într-o nouă expediţie în Munţii Himalaya, pentru a escalada vârful Lhotse (8.516 metri), fără oxigen suplimentar şi fără porteri de altitudine. Expediţia este programată să dureze aproximativ două luni, iar ascensiunea se va face pe partea nepaleză a muntelui. Deocamdată, nu se ştie în ce stare se află ceilalţi doi alpinişti români aflaţi pe munte.

Avalanşa declanşată de cutremurul puternic înregistrat sâmbătă în Nepal a îngropat o parte din tabăra de bază folosită de alpiniştii care urcă pe Muntele Everest, provocând moartea a cel puţin opt persoane, a anunţat Ministerul nepalez al Turismului, citat de Reuters în pagina electronică.

"Bilanţul ar putea creşte şi ar putea include atât străini, cât şi ghizi şerpa", a declarat Gyanendra Shrestha, un oficial din Ministerul Turismului.

Seismul a provocat pagube importante

Potrivit unor martori, peste 750 de persoane au murit în urma cutremurului produs sâmbătă dimineaţă în Nepal. De asemenea, mai multe clădiri istorice din Kathmandu s-au prăbuşit şi numeroase drumuri au fost închise. Kanak Masni, un jurnalist din Kathmandu, a declarat pentru CNN că o clădire istorică din capitală, turnul Dharahara, s-a prăbuşit. Clădirea, înaltă de aproape 63 de metri, era construită în 1832 şi le oferea turiştilor o vedere panoramică asupra văii Kathmandu.

Mai multe