Dacă afli finalul unui film nu ţi se strică plăcerea de a-l vedea

16 august 2011 11:04   Actualitate
Ultima actualizare:

Mitul conform căruia dacă afli finalul unei cărţi sau al unui film îţi moare interesul de a o citi, respectiv de a-l viziona, este fals, spun cercetătorii, scrie Corriere.it.

"Nu-mi spune te rog cum se termină fiindcă îmi strici tot cheful", de câte ori nu am rostit această frază când un prieten sau o cunoştinţă începe să ne povestească un film sau o carte?

Potrivit unui studiu, realizat la Universitatea din California, San Diego, aflarea finalului nu numai că nu-ţi strică plăcerea, dar îţi dă şi mai multe motive să vezi un film sau să citeşti o carte.

Cercetătorii au oferit participanţilor 12 povestiri, unele versiuni cu finalul dezvăluit, aletele, nu, iar ei trebuiau să spună care i-a incitat cel mai mult. În majoritatea cazurilor, cititorii au declarat că le place varianta în care le era spus finalul.

Cu toate că studiul nu a explicat cum, se pare că creierul preferă "finalul dezvăluit" fiindcă e mai uşor de procesat.

"S-ar putea să fie faptul că, ştiind cum se termină totul, procesezi informaţia mult mau uşor şi te poţi concentra pe înţelegerea profundă a poveştii", a spus unul dintre cercetători.

Acesta a mai adăugat că oamenii pot să se bucure de o poveste cu un final bun, însă, dacă ştiu deja finalul, se pot bucura "călătoria" până la "destinaţie".

Mai multe