Dan Bittman, în pericol să-şi piardă vocea?

1 noiembrie 2012 17:06   Actualitate
Ultima actualizare:

În urmă cu o lună s-a operat la Viena, iar acum merge periodic la controalele de rutină la medicii din Bucureşti. Dan Bittman a intrat în panică după ce a văzut că răguşeala persistă, iar săptămâna trecută a mers la doctor. Vocea solistului e în pericol!

Acum un an şi jumătate, Dan Bittman a fost diagnosticat de medicii din ţară cu stenoză carotidiană asimptomatică.

Totuşi, solistul a preferat să se lase pe mâinile specialiştilor din Austria, unde s-a şi operat la începutul lunii octombrie. Intervenţia a fost una dificilă, căci a implicat multe riscuri.

În urma ei, Bittman a rămas cu sechele. Săptămâna trecută a fost la un control de rutină, pentru că nu înţelegea de ce răguşeala încă persistă, la o lună după operaţie.

„Dan a fost de curând la un medic ca să vadă dacă e ok. El s-a impacientat oarecum, pentru că după operaţie i s-a spus că se va reface complet în jumătate de lună şi nu va mai avea probleme cu vocea. Acum e mai liniştit, pentru că a aflat că partea anatomică, adică locul în care a fost operat, a avut nevoie de două săptămâni ca să se vindece, iar răguşeala i se duce într-o lună. Dan trebuie să mai aştepte încă o lună, două, de-acum încolo ca să fie apt vocal", ne-a declarat un apropiat al artistului.

„Este foarte posibil ca în urma unei operaţii de curăţare a carotidei de colesterol să apară răguşeala. În zona în care se intervine chirurgical, adică la nivelul gâtului, se află şi nervul care pune în funcţiune muşchiul laringelui, organul care dă vocea. Este normal ca după o astfel de tăietură zona să fie inflamată pentru o perioadă, astfel că şi nervul respectiv poate fi inflamat, iar muşchiul să nu mai ţină în tensiune la fel de bine corzile vocale. Tocmai de aceea apare răguşeala", a spus pentru Click! prof. dr. Mircea Cinteză, cardiolog.

După ce a eliminat orice temere, Bittman s-a resemnat cu ideea că abia din primăvară va reveni pe scenă.

Click!spune

Stenoza carotidiană asimptomatică este cauza cea mai frecventă a accidentelor vasculare ischemice. Practic, carotida, una dintre arterele principale ale creierului, este blocată sau îngustată de depunerile de colesterol. În felul acesta, creierul nu mai este irigat corespunzător.

Mai multe