David Cameron a negociat la sânge rămânerea Mării Britanii în UE
David Cameron, premierul Marii Britanii, s-a angajat să susțină cauza rămânerii în Uniunea Europeană a Marii Britanii "din tot sufletul și din toată inima". Cameron a reușit să renegocieze relația Marii Britanii cu Uniunea Europeană pe parcursul unui summit maraton, în care discuțiile s-au purtat pe muchie de cuțit. Premierul de pe Downing Street le-a solicitat celorlalți membri și birocraților de la Bruxelles să reformeze UE.
Discuțiile maraton au durat două zile iar acordul a fost parafat vineri, 19 februarie, după ora 21:00, ora locală. Premierul va susține astăzi, 20 februarie, o ședință de cabinet care va începe la ora 10:00 și în care îi va recomanda guvernului său să aprobe, formal, acest "deal" obținut. Referendumul popular la care vor fi chemați la vot cetățenii Marii Britanii va avea loc pe 23 iunie. Va fi un alt moment crucial pentru Uniunea Europeană: vor dori britanicii Brexitul, adică desprinderea de Uniunea Europeană, sau vor alege să rămână în cadrul Uniunii?Negocierile dintre britanici și europeni au fost extrem de dure și complicate. Totul a început în ianuarie 2013 atunci când Cameron, presat de conservatori și speriat de rezultatele bune obținute în sondaje de UKIP, partidul lui Nigel Farage, s-a angajat să renegocieze statutul Marii Britanii în Uniunea Europeană și să organizeze un referendum în care populația să își exprime dorința populară. Așa a apărut Brexitul. Marcată de criza refugiaților, de afluxul imigranților economici și de alte evenimente politice, relația dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană începuse să devină din ce în ce mai sinuoasă. În noiembrie 2015, Cameron și-a detaliat cererile într-o scrisoare trimisă lui Donald Tusk, președintele Consiliului European. Doleanțele lui Cameron au fost rezumate în 4 puncte:1. protejarea pieței unice pentru Marea Britanie și pentru alte țări din afara zonei euro2. stimularea competitivității3. posibilitatea ca Marea Britanie să se delimiteze de ambițiile Bruxelles-ului de a crea o Uniune Europeană și mai unită precum și consolidarea rolului pe care îl au parlamentele naționale4. restricționarea accesului imigranților la pachetele de beneficii sociale oferite de Marea Britanie
Aseara, liderii statelor membre UE au ajuns la un acord privind termenii menţinerii Marii Britanii în Uniunea Europeană, documentul conţinând o clauză care va permite limitarea indemnizaţiilor sociale ale angajaţilor comunitari străini, în anumite condiţii. "Am negociat un acord prin care Marii Britanii să i se confere un statut special în cadrul Uniunii Europene. Voi recomanda acordul sâmbătă membrilor Guvernului britanic", a declarat David Cameron.
Premierul britanic a obtinut, practic, aproape tot ceea ce si-a dorit. "Marea Britanie nu va participa niciodată la planuri pentru acordarea de asistenţă financiară unor state din zona euro. De asemenea, companiile britanice nu vor fi discriminate pentru că oricum sunt afara zonei euro. Marea Britanie va putea limita timp de şapte ani indemnizaţiile sociale pentru angajaţii veniţi din alte ţări europene. Marea Britanie va fi exceptată de la procesul de aprofundare a integrării europene", a adăugat şeful Guvernului de la Londra, promiţând că va colabora strâns cu liderii celorlalte ţări UE pentru consolidarea securităţii în spaţiul Uniunii Europene.