De ce fug românii în Ungaria?
Ungaria a devenit tărâmul făgăduinţei pentru români. Bănăţenii sunt de câţiva ani clienţi fideli ai magazinelor ungureşti, ai spitalelor de peste graniţă, dar şi ai turismului balnear dezvoltat la vecini. De asemenea, unii au ales să se mute cu totul aici, datorită preţurilor mici al locuinţelor, iar alţii să facă naveta pentru un loc de muncă mai bun.
Servicii mai bune, preţuri mai mici, un sistem sanitar mai sănătos decât al nostru, case ieftine şi locuri de muncă mai bine plătite. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care românii au ales ţara vecină pentru a avea un trai mai decent. Măsurile de austeritate adoptate de către guvern în ultima perioadă au accentuat şi mai mult nevoia românilor de a merge în ţara vecină. Instituţiile sanitare din ţara vecină au fost reformate acum trei ani. Spitalele ungureşti au facturi mari la întreţinere, dar îşi completează veniturile din proiecte europene şi din taxele pe consultaţiile pacienţilor români, care sunt nevoiţi să se trateze peste hotare. Pentru locuitorii de lângă graniţă, cumpărăturile din Ungaria sunt obişnuite. Mulţi preferă să îşi umple sacoşele la Mako, Szeged sau Bekescaba, care sunt la distanţe relativi mici pentru ei. Printre cele mai căutate produse se află apa minerală, mezelurile, carnea, brânzeturi, lactatele şi produsele de curăţenie universale.
Vacanţă de vară
La trei ani de la demararea proiectului Aquapolis Szeged, ungurii au inaugurat cel mai mare aquaparc din Europa de Sud-Est. Aflat în centrul Szegedului, la doar câteva minute de zona istorică, centrul spa a costat peste 35 de milioane de euro. Cel mai modern centru spa şi de relaxare din Ungaria va putea fi luat cu asalt şi de locuitorii din vestul României, obişnuiţi cu băile de week-end în ţara vecină. La inaugurarea orăşelului acvatic au fost prezenţi reprezentanţi ai muncipalităţii, ai guvernului de la Budapesta, ai proprietarilor, cât şi cei ai constructorului. „Noi cei din Szeged suntem mândri de această veritabilă atracţie turistică. Am aşteptat mult timp să avem un centru aqvatic de nivelul secolului XXI. Este cel mai mare din Sud-Estul Europei. Este o investiţie curajoasă într-un moment în care a peste tot se vorbeşte despre criza economică", a declarat Botka Laszlo, primarul oraşului Szeged. Aquapolis Szeged aparţine în proporţie de 80 la sută municipalităţii, care a obţinut o finanţare de la Uniunea Europeană, iar 20 la sută societăţii Hunguest KFT, care deţine şi lanţul hotelier Foras.
Lux la preţuri decente! Vezi aici FOTOGALERIE cu cel mai mare Aquapark!Sistemul sanitar e mai sănătos
Tot mai mulţi pacienţi din România aleg să se trateze în spitalele aflate în partea de est a Ungariei.Medicii din spitalele din Mako şi Szeged au început să înveţe cuvinte în limba română pentru a putea fi cât mai pe placul pacienţilor. Există o vorbă în rândul celor care au avut ghinionul să treacă prin spitalele din ţară: „Numai bolnav în România să nu ajungi!". Tot mai mulţi sunt decişi să nu se mai lase pe mâna medicilor de acasă şi prefer să plătească un pic mai mult într-un spital civilizat din Ungaria, unde există medicamente, medici şi condiţii foarte bune în clinicile de stat. Preţurile plătite de pacienţii români sunt identice cu cele ale maghiarilor care nu contribuie la sistemul medical. Radu Aurel a plătit pentru o operaţie de discopatie 1.500 de euro, în timp ce Ştefan Uram a dat 1.200 de euro pentru o operaţie la stomac. O analiză completă de sânge costă 50 de euro, o radiografie - 15 euro, o ecografie abdominală - 22 de euro, iar o electrocardiogramă - 28 de euro.