De la sfârşitul lumii la ameţelile aruncătorilor de disc. Descoperiri trăsnite care au primit premiul Ig Nobel 2011 - VIDEO

21 octombrie 2011 16:11   Actualitate
Ultima actualizare:

Pe langa prestigioasele premii Nobel, in fiecare an, 10 premii Ig Nobel sunt date cercetatorilor sau personalitatilor care au obtinut rezultate deosebit de... trasnite in diverse domenii - de la fizica la chimie, biologie, medicina sau chiar pace.

De multe ori aceste descoperiri par (si chiar sunt) inutile, incredibile sau bizare si strarnesc rasul. Va prezentam pe scurt cateva descoperiri premiate in 2011.

Matematica

Este poate premiul cel mai bizar - acordat unui numar impresionant de cercetatori.

Laureatii acestui premiu (spre deosebire de premiul Nobel premiul IgNobel poate fi acordat unui numar mai mare de trei persoane) sunt: Dorothy Martin, care a prezis sfarsitul lumii in 1954; Pat Robertson, pentru care lumea s-ar fi sfarsit in 1982; Elizabeth Clare Prophet (ce nume profetic!), care a demonstrat ca sfarsitul lumii va fi in 1990; Credonia Mwerinde, pentru care lumea se termina in 1999 si, in final, Harold Camping, care, initial, a prevazut sfarsitul lumii in 1994, ulterior insa s-a razgandit si l-a prezis pe 21 octombrie 2011

Fizica

Cei cinci premianti, Philippe Perrin, Cyril Perrot, Dominique Deviterne, Bruno Ragaru si Herman Kingma au demonstrat stiintific ca aruncatorii de disc sufera de ameteli dupa lansarea discului in timp ce aruncatorii de ciocan... nu.

Psihologie

Un premiu mai... romantic, acordat lui Karl Halvor Teigen, care a incercat sa explice de ce, in viata de zi cu zi, persoanele suspina.

Chimie

Premiul a fost acordat unor cercetatori japonezi, Makoto Imai, Naoki Urushihata, Hideki Tanemura, Yukinobu Tajima, Hideaki Goto, Koichiro Mizoguchi si Junichi Murakami, pentru ca au determinat concentratia ideala de wasabi care trebuie vaporizata pentru a trezi o persoana in caz de incendiu sau alta urgenta si pentru inventia sistemelor de alarma pe baza de wasabi.

Psihologie

Anna Wilkinson, Natalie Sebanz, Isabella Mandi si Ludwig Huber au primit „prestigiosul" premiu, pentru studiul acestora intitulat „Cascatul nu este molipsitor pentru broastele testoase cu picioare rosii" (!).

Medicina

Un alt premiu oarecum amuzant, primit de Mirjam Tuk, Debra Trampe, Luk Warlor, Matthew Lewis, Peter Styder, Robert Feldman, Robert Pietrzak, David Darby si Paul Maruff pentru ca au demonstrat ca atunci cand avem nevoie urgenta sa urinam, luam decizii mai bune pentru anumite situatii, insa mai proaste pentru altele.

Pace

Premiul a fost acordat primarul orasului Vilnius, Arturas Zuokas, pentru ca a rezolvat problema parcarii in locuri interzise a masinilor de lux, trecand deasupra acestora cu un tanc.

Ceremonia de decernare a Premiilor Ig Nobel

Cătălina

Oana Curceanu este prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Instituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro.

Mai multe