Declaraţia de venit se depune până la 15 mai

28 aprilie 2011 14:05   Actualitate
Ultima actualizare:

Ai obţinut în 2010 bani din chirii, activităţi comerciale, profesii libere sau drepturi de proprietate intelectuală? Acum a venit timpul să declari statului câţi bani ţi-au intrat în buzunar. Mai ai doar două sătămâni la dispoziţie să completezi şi să depui Fiscului Formularul 200.

Citeşte şi:

Numerele şansei îţi pot aduce multe bucurii - VIDEO

Aşa îţi repari defectele din casă!

Cum îţi alegi cea mai bună pernă

Dacă ai obţinut următoarele tipuri de venituri trebuie să le declari.

Cei care au chiriaşi

Persoanele fizice au obligaţia de a-şi declara numai veniturile obţinute din diverse activităţi independente sau ca urmare a cedării folosinţei unui bun. Spre exemplu, cei care obţin venituri din arendarea unui teren sau a unui bun agricol trebuie să completeze Formularul 200. Aceeaşi obligaţie o au şi cei care au semnat un contract de închiriere a locuinţei.

În plus, în termen de 15 zile de la încheierea contractului de închiriere, proprietarul trebuie să se prezinte la administraţia fiscală pentru a completa Declaraţia privind venitul estimat Formular 220. În cazul celor care au mai mult de 5 contracte, formularul se completează până la 15 ianuarie. Pe baza lui se stabilesc plăţile anticipate trimestriale ale impozitului.

Comercianţii şi agricultorii

Şi veniturile din activităţi agricole, precum cultivarea fructelor sau legumelor şi valorificarea lor după recoltare, sunt supuse aceluiaşi tratament privind impozitarea.

Agricultorii sunt impozitaţi pe bază de normă de venit, reprezentând o sumă fixă stabilită de către direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale, în funcţie de specificul activităţii şi de zona în care se desfăşoară activitatea. În acest caz se completează un formular separat ce trebuie depus tot până la 15 mai la administraţiile financiare.

Doar dacă se optează pentru impozitarea pe baza reală agricultorii trebuie să completeze şi să depună Formularul 200.

Şi veniturile realizate din comerţ sau cele obţinute din practicarea unei meserii sunt supuse aceluiaşi tratament de impozitare. În această categorie intră activităţi de reparaţii, cumpărături făcute în scopul vânzării, vânzarea în regim de consignaţie, organizarea de spectacole, activităţile derulate conform unui contract de comision, de mandat, de reprezentare sau de agent de asigurare.

Scriitorii şi avocaţii

Şi cei care înregistrează venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală trebuie să completeze Formularul 200 până pe 15 mai. Aici se regăsesc cei care au obţinut venituri din brevete de invenţie, din diverse invenţii sau printr-un contract de drepturi de autor (scriitor, pictor, cercetător).

Similar sunt tratate şi venituile din profesii liberale, precum cele practicate de medici, avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti, contabili, arhitecţi, traducători, sportivi etc.

Românii de afară câştigători la loto

În cazul veniturilor realizate din tranzacţiile cu valută de orice fel, cuantumul acestora trebuie declarat până la 15 mai.

În cazul românilor din străinătate care au obţinut sa­­larii, nu se impune declararea lor. Totuşi, dacă s-au obţinut venituri din profesii libere, chirii sau din jocuri de noroc, e obligatorie depunerea Formularului 201.

Formularul se poate transmite pe trei căi

Românii îşi pot depune declaraţiile de venit pe trei căi: fie să se prezinte la administraţia financiară, unde să lase un exemplar al formularului 200, fie să îl transmită prin scrisoare recomandată către unitatea fiscală de care aparţin, fie să îl depună on-line, pe site-ul Fiscului. Pentru depunerea online este necesară însă deţinerea unui certificat digital calificat, eliberat de furnizori acreditaţi. Formularul poate fi descărcat de pe site-ul www.anaf.ro.

Amendă de 100 de lei dacă nu le depui la timp

Potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală, în cazul persoanelor fizice, nedepunerea până pe 17 mai a declaraţiilor de venit constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10 lei la 100 de lei. În plus, în situaţia în care persoanele fizice nu şi-au îndeplinit obligaţia de declarare a veniturilor realizate, organul fiscal are dreptul să procedeze la stabilirea din oficiu a impozitului anual datorat.

Uite cum se completează formularul 200

1. Completaţi datele de indentificare şi contul bancar, dacă doriţi ca plăţile sau restituirile să se facă prin bancă, pentru a evita un drum la Trezorerie.

2. La capitolul „Date privind veniturile realizate pe surse şi categorii de venit", bifaţi căsuţa care corespunde sursei de venit.

3. Apoi, bifaţi modul în care se calculează venitul net: în sistem real, dacă ţineţi contabilitate în partidă simplă, pe baza cotelor forfetare, pentru sumele obţinute din drepturi de proprietate intelectuală şi chirii, sau pe baza normelor de venit.

4. Completaţi la rubrica „Venit brut" suma reprezentând veniturile totale obţinute anul trecut şi echivalentul în lei al veniturilor în natură.

5. La rândul 2.1 „Cheltuieli deductibile" treceţi sumele cheltuite pentru obţinerea venitului, inclusiv contribuţiile sociale obligatorii.

6. Cei care au obţinut venituri din proprietate intelectuală şi preferă cotele forfetare, la rândul 2.2 calculează 40% din venitul brut sau 50% pentru opere de artă monumentală.

7. La calculul venitului net, din venitul brut trebuie scăzute cheltuielile deductibile.

8. Pe ultima pagină semnaţi şi puneţi data.

Click! spune:

Cei care obţin venituri din salarii sau dividende nu trebuie să declare sumele. Impozitul e calculat şi reţinut automat de angajator. În cazul veniturilor din dobânzi, impozitul e deja reţinut de bancă.

Mai multe