Definiţia violului, modificată de FBI pentru a include şi victimele de sex masculin

6 ianuarie 2012 18:16   Actualitate
Ultima actualizare:

Formula prin care era definit violul va fi schimbată, la 85 de ani după ce a fost introdusă.

Potrivit definiţiei folosite până acum de către Biroul Federal de Investigaţii, violul reprezenta "cunoaşterea carnală a unei femei, prin forţă şi împotriva voinţei acesteia". Cazul antrenorului Jerry Sandusky, extrem de mediatizat în presa americană, iese însă din aceste tipare: cele zece victime ale abuzurilor sexuale de care este acuzat acesta erau cu toţii bărbaţi.

Conform noii formule, violul va fi reprezentat de orice formă de penetrare a altei persoane, fără consimţământul acesteia, indiferent de sex, potrivit USA Today. Conceptul este lărgit nu numai în ce priveşte genul victimelor, ci şi a felului în care se petrece infracţiunea. Astfel, se vor încadra şi cei care folosesc diferite obiecte în timpul agresiunii.

"Această schimbare mult aşteptată este o victorie a femeilor şi bărbaţilor din toată ţara, ale căror suferinţe au fost ignorate vreme de peste 80 de ani", a spus vicepreşedintele SUA, Joe Biden, care a colaborat cu un grup de avocaţi pentru a da o nouă definiţie infracţiunii cu pricina.

Schimbarea a fost salutată şi de diversele organizaţii nonguvernamentale, care au solicitat de multă vreme o astfel de actualizare a definiţiei. "Dacă nu poţi evalua cu acurateţe fenomenul, nu-l poţi monitoriza şi nici nu ai posibilitatea de a folosi resurse suficiente pentru a combate problema", afirmă un reprezentant al uneia dintre acestea.

În 2010, FBI a înregistrat 84.767 de cazuri de viol, în scădere faţă de cele 89.241 din anul precedent. Simultan, statistica privind agresiunile sexuale a înregistrat o creştere, de la 125.920 de cazuri la 188.380. Diferenţa poate fi o consecinţă a aplicării vechii definiţii, consideră experţii. Directorul FBI, Robert Mueller, a avizat favorabil schimbarea, care va fi implementată în următorii doi-trei ani.

Mai multe