Descoperirea ştiinţifică a anului: scheletul de 4,4 milioane de ani
Fosila în vârstă de 4,4 milioane de ani a unei femele botezate Ardi a fost descoperită între anii 1992 şi 1994. Dar paleoantropologii americani au preferat să aştepte 15 ani pentru a-şi anunţa descoperirea, dorind să le fie confirmată şi de laboratoare străine.
Lucrările asupra acestei specii de hominid, botezată Ardipithecus ramidus, "schimbă maniera de a gândi asupra începuturilor evoluţiei umane şi reprezintă rezultatul a 15 ani de intense colaborări", scrie redactorul şef al revistei Science, Bruce Albert, citat de Agerpres.
Oamenii de ştiinţă au răsturnat ideea potrivit căreia strămoşul comun al omului şi al cimpanzeului a fost un om-maimuţă care ar fi trăit între patru şi un milion de ani în epoca actuală, aceştia remarcând că umanoida Ardipithecus are traăsături absente la maimuţele din Africa.
De aici concluzia că "marile maimuţe din Africa au evoluat probabil mult de la ultimul strămoş comun pe care îl împărţim cu ele", făcând inutilă studierea cimpanzeilor şi gorilelor pentru a înţelege propria noastră evoluţie.