Directorul FMI, atacat de un pantof zburător

1 octombrie 2009 13:18   Actualitate
Ultima actualizare:

Şeful FMI nu a fost atins de pantoful sport de culoare albă, care a căzut pe podea. Strauss-Kahn s-a ferit, însă nu a fost în pericol de a fi lovit, în timp ce un agent de pază s-a grăbit să-l protejeze.

Alţi paznici l-au împiedicat pe tânăr, un student care este şi jurnalist şi care avea în mână un mic ziar de stânga, să ajungă pe scena unde se aflau vorbitorii. L-au pus la podea, i-au acoperit gura cu mâinile şi apoi l-au scos din încăpere.

O altă protestatară a încercat de asemenea să desfăşoare un banner, în timp ce striga 'FMI, ieşi afară!', însă a fost escortată afară din sală. Conferinţa a fost apoi întreruptă, iar încăperea evacuată.

Anul trecut, un jurnalist irakian a aruncat, la Bagdad, cu pantofii în direcţia fostului preşedinte american George W. Bush.

Pantofii zburători, simbolul protestului

Ibrahim Aydin, editorul coordonator al ziarului Birgun, a confirmat faptul că Ozbek lucra la ziarul său, însă a precizat că acesta nu se afla în timpul serviciului şi nici nu reprezenta publicaţia la conferinţă. 'Nu cred că a arunca un pantof implică violenţă, ci a devenit un simbol în cultura protestului', a spus Aydin.

Strauss-Kahn răspundea întrebărilor studenţilor la economie şi jurnaliştilor turci în momentul protestului. El a ieşit zâmbind din sala de conferinţe şi a pozat jurnaliştilor în timp ce se urca în maşină, ridicând din umeri în semn de nepăsare faţă de incident.

'Am învăţat un lucru: studenţii turci sunt politicoşi. Au aşteptat până la sfârşit ca să-şi adreseze plângerile', a afirmat şeful FMI.

Fondul Monetar Internaţional a organizat la Istanbul conferinţa sa anuală. Poliţia a reţinut în total peste 20 de protestatari.

Mai multe