Doamna de Fier s-a stins în braţele servitoarei

8 aprilie 2013 16:16   Actualitate
Ultima actualizare:

A murit o legendă! Prima femeie premier din Marea Britanie, Margaret Thatcher, s-a stins ieri-dimineaţă la 87 de ani, vegheată de fidela sa îngrijitoare, Kate. "Doamna de fier" a fost răpusă de o congestie cerebrală.

Baroneasa Margaret Thatcher a început să aibă probleme de sănătate din 2002, când a renunţat la poltitică. În urma unor congestii cerebrale minore, ea a fost diagnosticată cu demenţă senilă în 2008, după cum a dezvăluit însăşi fiica sa, Carol.

Fiica lui Alfred şi Beatrice, Margaret s-a născut într-o familie relativ modestă. Mama sa era croitoreasă, iar tatăl avea două băcănii, dar a făcut carieră pe plan local, ca primar şi consilier municipal. În tinereţe, viitoarea politiciană, care a primit  educaţie riguroasă, a ajutat la bunul mers al băcăniilor.

A fost crescută în morala religioasa potrivit căreia bărbaţii trebuie să muncească din greu. De la tată a moştenit pasiunea pentru politică. A făcut studiile elementare şi liceul în oraşul natal, după care a obţinut licenţa în chimie la Somerville College de la Universitatea Oxford, autofinanţându-se din burse.

Are o aventură cu un student din mediul aristocratic, fiind umilită de familia acestuia pentru rangul său inferior. Între 1947-1951, lucrează în cercetare la BX Plastics şi cochetează cu politica.

Începând din 1950 face studii juridice. Îl cunoaşte pe Denis Thatcher, un om de afaceri divorţat, înstărit. S-au căsătorit la 13 decembrie 1951. Deşi nu a fost o căsnicie pasională, relaţia lor a fost foarte puternică şi moartea lui, în 2003 a zguduit-o profund. Din căsătoria lor au rezultat gemenii Mark şi Carol, astăzi în vârstă de 59 de ani.

Meryl Streep, de 63 de ani, a jucat rolul lui Margaret Thatcher în filmul „Doamna de fier" (2011), care a povestit în amănunt întreaga viaţă a fostului politician, prevestind parcă un iminent apus al vieţii ei. Filmul a fost primit cu mare bucurie de critici, care l-au lăudat fără încetare. „Doamna de fier" a fost decernat cu două premii Oscar, unul pentru cel mai bun machiaj, celălalt pentru prestaţia lui Meryl Streep în rolul principal.

Mai multe