Dovada că Arabia Saudită s-a implicat în atacurile de la 11 septembrie

21 aprilie 2016 12:15   Actualitate
Ultima actualizare:

Mai multe documente secrete declasificate demonstrează legătura dintre Arabia Saudită și atacurile teroriste de la World Trade Center.

Un raport de 28 de pagini ce a fost publicat pe site-ul unor activiști americani demonstrează amestecul Arabiei Saudite în orchestrarea atacurilor de la 11 septembrie dar și faptul că totul a fost mușamalizat de autoritățile americane. Times of London a scris despre existența unui cetățean saudit, ajuns între timp unul dintre specialiștii Al Qaeda în fabricarea bombelor, că ar fi luat lecții de pilotaj alături de ceilalți teroriști care ar fi participat la comiterea atrocităților din 11 septembrie care au schimbat lumea. 

Înainte de a fi arestat, teroristul Ghassan al-Sharbi ar fi ascuns un teanc de documente, printre care se afla și un plic cu acte emis de ambasada Arabiei Saudite de la Washintgton în care se afla atestatul acestuia de pilot. FBI-ul a găsit aceste documente și, pe baza lor, la solicitarea familiilor victimelor din atacurile de la 11 septembrie, Congresul american ar putea să voteze legea prin care Arabia Saudită s-ar face responsabilă de moartea a 2,996 de oameni. 

Reacția oficialilor arabi nu s-a lăsat așteptată. Puși la colț de posibilele dezvăluiri, cei mai importanți lideri ai Arabiei Saudite au amenințat că vor rupe legăturile cu SUA și că vor vinde active americane în valoare de sute de miliarde de dolari în cazul în care Congresul american va adopta rezoluția prin Arabia Saudită ar putea fi acuzată că este responsabilă pentru atacurile din 11 septembrie 2001. 

Dacă acest act va fi adoptat de Congresul american, victimele atacurilor din New York și Washington vor putea da în judecată guvernul Arabiei Saudite pentru că ar fi finanțat terorismul. Adel al-Jubeir, ministrul de Externe al Arabiei Saudite, a reacționat furios, amenințând cu represalii. Președintele SUA, Barack Obama, este împotriva adoptării acestei rezoluții, temându-se pentru viața conaționalilor americani care trăiesc în afara granițelor. George W. Bush, fostul președinte al SUA, a spus la rândul său că, o astfel de situație ar îngreuna abilitatea serviciilor secrete americane de a mai obține informații cruciale despre posibile atentate teroriste și despre teroriști. 

Relațiile dintre SUA și Arabia Saudită sunt din ce în ce mai tensionate. Arabii sunt principalii artizani ai prăbușirii prețului petrolului. Văzând că americanii vor să acapareze cât mai multă cotă de piață comercializând petrol și gaze de șist, arabii au decis să mărească producția de petrol pentru a determina scăderea accelerată a prețului. Americanii, având un cost mare de producție, nu au mai putut să își susțină în același ritm expansiunea și multe proiecte energetice au fost puse în standby. În plus, Arabia Saudită mai are ceva de împărțit cu americanii. Parteneri de multă vreme cu aceștia, saudiților nu le-a picat bine atunci când SUA a insistat pentru ridicarea embargoului impus Iranului care, peste noapte, a devenit un competitor serios pentru Arabia Saudită în Orientul Mijlociu. 

Președintele Barack Obama efectuează în aceste zile o vizită oficială în Ryadh, capitala Arabiei Saudite, acolo unde a fost primit cu multă răceală de Regele Salman. La aeroport, Obama a fost întâmpinat o delegație foarte restrânsă și din care nu a făcut parte și Regele. De-asemenea, presa din Arabia Saudită s-a ferit să scrie despre sosirea președintelui american pe tărâmul saudit.  

Mai multe